Suszenie za pomocą gorącego powietrza jest skuteczną formą wykonywania suszu, jednakże podczas procesu wiele witamin i minerałów ulega degeneracji. Warzywa i owoce mogą tracić swoje walory prozdrowotne. Dlatego lepszą formą suszenia jest powolny proces doprowadzania mniej ciepłego powietrza, a także zamrażanie uzyskanego suszu.
Czy suszenie warzyw i owoców jest zdrowe? A może warto unikać suszu i nie stosować go w codziennej diecie?
Odpowiednio przygotowane warzywa i owoce nie utracą swoich walorów zdrowotnych, zatem mogą być z powodzeniem stosowane jako substytuty świeżych produktów. Najważniejsze, aby w toku produkcji suszu zachowano podstawowe warunki bezpieczeństwa. Powietrze nie może być także wilgotne, gdyż spowoduje to skraplanie się pary wodnej na powierzchni suszonych warzyw i owoców. Cały proces musi być wykonywany w suchych, higienicznych warunkach. Suszu nie powinny spożywać osoby, które są alergikami na poszczególne części składowe – np. seler.
W jakich produktach żywnościowych znajdziemy susz? Tak naprawdę jest on wszechobecny i uniwersalny!
Taka forma produktu znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część suszonych warzyw oferowana jest w formie po bezpośrednim wysuszeniu, inne zaś znajdziemy w tzw. mrożonkach. Susz warzywny może być także półproduktem wykorzystywanym do tworzenia różnego rodzaju sosów, zup, dań gotowych i przypraw. Nierzadko bywa także wykorzystywany jako dodatek do nabiału, peklowanych mięs, pizzy czy wypieków. Susz warzywny wykorzystywany jest niemalże w każdej dziedzinie spożywczej i znajdziemy go w wielu produktach.
Jak w pełni bezpiecznie przechowywać otrzymany susz. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?
Susz jest niezwykle trwałą formą przechowywania żywności. Ze względu na niewielką zawartość wody może być bezpiecznie przechowywany przez miesiące, a nawet lata. Poboczną kwestią jest zapewnienie warunków dobrego przechowywania np. w magazynach towarowych czy na półkach sklepowych. Może się zdarzyć tak, że stosunkowo odporny na czynniki zewnętrzne susz warzywny, będzie przechowywany w nieprawidłowych warunkach. Przykładem może być umieszczanie paczek z suszem zbyt blisko wilgotnych regałów, np. garmażeryjnych.