Suszone warzywa – uniwersalna przyprawa o wielu zastosowaniach

By

Warzywa zawierają mnóstwo cennych składników – witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty, dlatego powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Można jeść je w różnych postaciach, między innymi jako surowe, gotowane, duszone czy smażone. Również świetnie smakują suszone!

Szczypta wiedzy na temat suszonych warzyw

Susz warzywny powstaje podczas procesu suszenia – prostej, ale jednocześnie skutecznej obróbki, w trakcie której dochodzi do odparowania wody. W ten sposób warzywa zmniejszają swoją objętość, lecz nie tracą wartości odżywczych.

Poddawane suszeniu warzywa zachowują błonnik – jest on odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Mają nieco mniejszą ilość witaminy C, jednak obecnie prawie w ogóle nie notuje się jej niedoborów. Mają natomiast wyższy poziom witamin z grupy B. Ponadto zawierają witaminę A, czyli beta-karoten, potas, fosfor, selen, cynk, żelazo.

Rodzaje warzyw suszonych

Na kupujących czekają różnorodne suszone warzywa, które używane są jako przyprawa, ale również główny składnik dań. Są bardzo proste w zastosowaniu – wystarczy tylko dodać je do potrawy, aby natychmiast nadać jej wyśmienity smak i zapach.

Warzywa suszone dostępne w sprzedaży:

– suszona włoszczyzna – zawiera marchew, korzeń pietruszki, seler, por
– suszone pomidory
– suszona cebula
– suszone buraki
– suszona papryka
– suszony koperek
– suszona natka pietruszki
– suszony szczypiorek

Susz warzywny – kulinarne zastosowania

Najszersze zastosowanie ma suszona włoszczyzna – zawiera ona wymieszane suszone warzywa, które doskonale nadają się jako przyprawa do wielu dań. Mogą być dodawane do zup, na przykład zupy jarzynowej, pomidorowej, fasolowej, grochówki. Także świetnie sprawdzają się jako składnik sosów do mięs, ryb i warzyw, farszów, risotto, kaszotto.

Wszechstronne są też pomidory suszone, które używane są między innymi do przygotowywania włoskiego pesto rosso oraz innych sosów do makaronów, farszów, past. Do dań meksykańskich, hiszpańskich oraz węgierskich świetnie nada się suszona papryka.

Warzywa suszone jak cebula, koperek, natka pietruszki czy szczypiorek są używane jako praktyczne zamienniki ich świeżych wariantów. Można dodawać je do zup, sosów, farszów, puree, past do kanapek, do posypywania gotowych dań.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

You may also like