Podstawą każdej diety są warzywa i owoce. Zawierają mnóstwo minerałów i witamin, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Również fundamentem każdej kuchni są różnego rodzaju przyprawy – suszone i świeże. To one nadają smak i aromat każdej potrawie. Bardzo popularna staje się także mieszanka suszonych warzyw, którą można dodać do wielu dań.
Przepisy z suszem warzywnym
Susz warzywny to mieszanka pokrojonych w drobną kostkę warzyw. Taką mieszankę można kupić gotową w sklepie lub wykonać ją samemu w domu. Suszone warzywa są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Przede wszystkim można go dodać do produktów sypkich. Świetną opcją jest dodanie suszu warzywnego do ugotowanego ryżu. Taki ryż można traktować jako samodzielną potrawą lub jako dodatek do obiadu lub kolacji. Będzie smakował zarówno z kotletami warzywnymi lub mięsem. Suszoną mieszankę warzyw można tak samo dodać do kaszy oraz makaronu. Również jest to dodatek idealnie pasujący do zup. Często się zdarza, że zupa nie ma wyrazistego smaku, a musimy unikać soli. Dlatego z pomocą może przyjść susz warzywny, który doda smaku i aromatu posiłkowi. Również gotując bazę pod zupę, czyli wywar można go doprawić taką mieszanką warzywną. Jeszcze innym wykorzystaniem tej przyprawi jest marynata do mięsa (szczególnie drobiowego). Zamiast kupować gotową przyprawę do kurczaka to można użyć suszu warzywnego z dodatkiem świeżych ziół. Dzięki temu kurczak będzie miał bardzo wyrazisty smak.
Zalety domowego suszu warzywnego
Susz warzywny można zrobić samemu w domu. Co więcej, robiąc go według własnego przepisu będziemy mieć pewność, że jest on zdrowy i nie posiada konserwantów. Do jego wykonania potrzebujemy ulubione warzywa, najlepiej w uprawy ekologicznej. Warzywa należy dobrze umyć, osuszyć i drobno pokroić. Możemy do tego wykorzystać marchewkę, korzeń pietruszki, pasternak, pomidory, czosnek, cebulę, buraki czerwone, seler korzeniowy, ziemniaki. Pokrojone warzywa należy wysuszyć w piekarniku. Po wysuszeniu można je jeszcze bardziej rozdrobnić blenderem lub malakserem. Taką mieszankę możemy dodatkowo doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, kurkumą, kminem. Gotowa powinna być przechowywana w szczelnych pojemnikach i suchym miejscu.