Właściwości suszonych warzyw i owoców

By

Istnieje wiele niesamowitych powodów, dla których warto spożywać suszoną żywność. To zdrowa alternatywa dla wielu produktów spożywczych kupowanych w sklepach. Spożywanie suszonej żywności może pomóc w wyeliminowaniu z diety cukrów, chemikaliów i konserwantów, które często występują w przetworzonej żywności. Poniżej kilka zalet suszonych warzyw i owoców.

Sama natura

Nie ma nic lepszego niż świadomość, że masz dostęp do całkowicie naturalnej żywności przez cały rok, niezależnie od pory roku. Wiele owoców i warzyw jest sezonowych, więc tracisz ich specyficzne zalety, gdy nie są dostępne. Suszone warzywa i owoce, a szczególnie możliwość przechowywania ich przez cały rok, jest lepszą alternatywą niż kupowanie w sklepie mrożonych owoców i warzyw, które nie zawsze są całkowicie zdrowe, ponieważ zawierają dużo konserwantów i tracą dużo wartości odżywczych po zamrożeniu.

Zdrowe i pożywne

Żywność suszona jest w 100% naturalna, ponieważ suszone warzywa i owoce spożywane są w surowej postaci. Pozwala to czerpać wszystkie korzyści z pożywienia, ponieważ witaminy i minerały, takie jak witamina C, karoten, magnez i żelazo, nie są z niego eliminowane. Wręcz przeciwnie, kiedy gotujesz jedzenie, traci ono wiele składników odżywczych z powodu dużej ekspozycji na ciepło. Niesamowite korzyści zdrowotne obecne w owocach i warzywach pozostają niezmienione po wysuszeniu, a czasami zwiększają wartość odżywczą. Dzięki temu możesz zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały.

Przeciwutleniacze i błonnik

Suszone owoce i warzywa są bardzo bogate w błonnik. Można je przechowywać i mieć pod ręką do uzupełniania dziennego zapotrzebowania na błonnik. Owoce takie jak jabłka, żurawina, truskawki i mango zachowują wszystkie swoje przeciwutleniacze i wartości odżywcze.

Idealny do diet roślinnych

Owoce i warzywa są oczywistym składnikiem każdej diety wegetariańskiej, wegańskiej lub roślinnej. Najlepszym pokarmem dostarczającym osobom na diecie roślinnej niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, które tracą podczas ograniczania spożycia mięsa, są suszone warzywa i owoce. Istnieje nieograniczona liczba przepisów na potrawy z zastosowaniem suszonej żywności.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

You may also like