Czerwone buraki, to niezwykle zdrowe warzywo bogate w witaminy. Niestety pomimo swoich zdrowotnych właściwości nie gości zbyt często w polskiej kuchni. Najczęściej stosuje się je jako podstawę do zdrowej sałatki, która najczęściej podaje się na ciepło. Rzadziej używa się ich do przygotowania klasycznego barszczu czerwonego.
Właściwości soku z czerwonych buraków
Właściwości buraków dla naszego organizmu są nieocenione. Ze względu na ich bogaty smak są polecane przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię. Wysoka zawartość żelaza i witamin grupy B świetnie działa na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.
Co więcej, buraki mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Po sok z burków chętnie sięgają osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko dostarcza witaminy, ale również wspomaga przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm.
Co można przyrządzić z czerwonych buraków?
Najchętniej wykorzystuje się je do wspomnianej wcześniej sałatki. Zdecydowanie rzadziej używa się ich do przygotowania barszczu czerwonego, ponieważ buraki podczas gotowania nie tylko tracą swoje właściwości, ale także swój intensywny kolor. W związku z tym w zamian coraz chętniej stosuje się gotowy koncentrat barszczu czerwonego. Można go stosować w połączeniu z wywarem z buraków, bulionem warzywnym oraz mięsnym.
Koncentrat barszczu czerwonego zapewni daniu nie tylko bogaty rubinowy kolor, ale także intensywny smak. Tak przygotowane danie można podawać tradycyjnie z ziemniakami, pasztecikami lub świątecznymi uszkami. Gotowego koncentratu używa się również, gdy chcemy przygotować barszcz czerwony do picia, który najchętniej podajemy na imprezach okolicznościowych wraz z krokietami mięsnymi.
Jak wybrać zdrowy koncentrat?
Wybór odpowiedniego koncentratu barszczu czerwonego nie jest łatwy. Przede wszystkim należy dokładnie przestudiować etykietę. Ważne jest, aby w jego zawartości przeważał sok z buraków, a nie konserwanty, glutaminian sodu i cukier. Poza tym należy również zwrócić uwagę na kolor i konsystencję produktu. Takich informacji nie znajdziemy na etykiecie, więc musimy polegać na swoim doświadczeniu i wzroku. Konsystencję i kolor koncentratu łatwo jest ocenić, jeśli butelka jest przeźroczysta. Kolor powinien mieć odcień rubinowy, natomiast konsystencja powinna być jednorodna i klarowna. Taki produkt zagwarantuje nam smaczne i zdrowe dania.