Suszone warzywa – jak wybrać najlepsze?

By

Warzywa bardzo często pomijane są w jadłospisie wielu osób. Jest to jednak błąd, gdyż zawierają one bardzo wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Niestety przez cały rok nie mamy dostępu do dobrej jakości świeżych warzyw. Na szczęście jest alternatywa w postaci suszonych warzyw.

Suszone warzywa – świetny zamiennik do każdej potrawy

Suszone warzywa stają się coraz popularniejsze w kuchni polskiej. Najczęściej wybierane były jeszcze kilka lat temu mrożonki, które niestety posiadają w sobie bardzo dużo wody. Od kilku lat suszone warzywa używane są nie tylko w domowej kuchni, ale także w renomowanych restauracjach.

Producenci suszonych warzyw oferują bogaty wybór produktów jedno- i wieloskładnikowych. Można jest dodawać do wielu potraw. W smaku nie odbiegają od świeżych warzyw. Nawet czasami są dużo bardziej aromatyczne. Posiadają przy tym bardzo cenne witaminy i minerały, które poprawiają kondycję naszego organizmu.

Dobry producent suszonych warzyw – jak go znaleźć?

Produktów w tej kategorii jest bardzo dużo. Producenci prześcigają się w unowocześnianiu mieszanek i suszeniu coraz to bardziej niecodziennych warzyw. Jeśli chcemy znaleźć dobrej jakości produkt, musimy najpierw przeczytać jego skład. Dobry producent suszonych warzyw używa tylko i wyłącznie sprawdzonych produktów, które pochodzą od zaufanych rolników.

Suszone warzywa nie powinny posiadać dodatkowych składników w postaci wzmacniaczy smaku czy aromatów. Bardzo ważny jest także proces suszenia. Warzywa muszą być poddane obróbce w odpowiednich warunkach i temperaturze, aby nie straciły cennych składników odżywczych. Dlatego wybór renomowanego producenta suszonych warzyw, daje nam gwarancję wysokiej jakości produktu.

Zastosowanie suszonych warzyw w kuchni

Suszone warzywa mogą zastąpić świeże praktycznie w każdym posiłku. Najczęściej używane są one do przygotowania bulionu warzywnego, na którego bazie można przygotować każdą zupę oraz różnego rodzaju sosy do dań mięsnych i warzywnych.

Wśród najczęściej używanych warzyw jest cebula, marchew, natka pietruszki, koperek i włoszczyzna. Niektórzy producenci suszonych warzyw oferują produkty wieloskładnikowe, które idealnie nadają się do farszu do naleśników lub do pierogów.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..

You may also like