Żyjemy w klimacie umiarkowanym, co oznacza, że świeże owoce i warzywa są dostępne wiosną i latem. Jesienią i zimą musimy zadowolić się zamiennikami. Świetnym sposobem, aby dostarczyć organizmowi dużą dawkę witamin i minerałów są suszone warzywa, które są dostępne cały rok i są lepsze niż mrożonki.
Jakie witaminy i minerały zawierają Suszone warzywa?
Wszystkie warzywa, które zostały poddane obróbce suszenia posiadają mnóstwo minerałów i składników odżywczych. A jakie witaminy można znaleźć w tych warzywach? Suszona cebula to bogactwo witaminy A, C, PP i witamin z grupy B. Marchewka to przede wszystkim beta-karoten, witamina B i E oraz pektyny. W pietruszce znajdują się flawonoidy, magnez, wapń, selen, cynk i fosfor.
Suszone warzywa to świetny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Regularne spożywanie suszonych warzyw poprawi ogólną kondycję każdego człowieka. Można wyregulować ciśnienie, obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawić pracę jelit i trawienie, a także znacznie zadbać o kondycję skóry i włosów.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu suszonych warzyw?
Przed zakupami należy przede wszystkim sprawdzić skład. I tak powinno się robić w przypadku wszystkich zakupów. Bo skład powie nam, czy w danym produkcie nie znajdują się składniki, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście warto wybrać sprawdzonego producenta, który ma doświadczenie w suszeniu warzyw i dostarcza produkty wysokiej jakości.
Warzywa suszone można kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Najlepiej na początku wypróbować produkt z różnych firm i potem porównać walory smakowe. Jest to doskonała metoda, aby wybrać produkt wysokiej jakości oraz taki, który smakuje.
Do czego można używać suszonych warzyw?
Warzywa używane są praktycznie do każdego dania. W ostatnich latach bardzo wiele osób stosuje dietę opartą na produktach bezmięsnych. A z warzyw można przygotować wiele ciekawych dań. Nie tylko surówki, czy zupy. Można zrobić pyszne burgery warzywne, ciasto marchewkowe i wiele innych przekąsek, które zaskoczą nawet osoby nie wyobrażające sobie dań bezmięsnych.
Oczywiście w sezonie warto jest używać świeżych warzyw. Jednak poza sezonem warto korzystać z suszonych, a nie mrożonych. Suszone posiadają więcej składników odżywczych i są smaczniejsze.