Na co zwrócić uwagę wybierając pojemniki masarskie?

By

Przewóz mięsa i wędlin nie jest prostym zadaniem, dlatego też tym bardziej warto postawić na specjalne pojemniki, które nie zawiodą w najmniej spodziewanym momencie. Przy transportowaniu i magazynowaniu mięsa zadbać należy nie tylko o ochronę przed przypadkowymi uszkodzeniami, ale również o odpowiednią temperaturę.

O czym należy pamiętać?

Dobre pojemniki na mięso, wędliny i kiełbasy powinny charakteryzować się pełną neutralnością. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że pojemniki powinny być wykonane z materiałów, które po bezpośrednim kontakcie z żywnością nie mają na nie żadnego wpływu. Dobrze sprawdzą się pojemniki plastikowe na mięso, które nie zmieniają smaku i aromatu.

Nowoczesne pojemniki masarski muszą być również bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Pamiętać należy o tym, że to właśnie pojemniki i skrzynki na mięso są najbardziej narażone na pozostawanie zabrudzeń. Mowa tutaj przede wszystkim o tłuszczach, które są bardzo trudne do usunięcia. W branży mięsnej należy w szczególności zadbać o higienę.

Jakie pojemniki wybrać?

Pojemniki plastikowe na mięso nie mogą w swoim składzie zabierać BPA, dlatego też warto postawić na produkty od rzetelnych producentów, którzy długo działają na rynku. BPA to nic innego jak bisfenol, który niestety bardzo często znajduje się w składzie wielu tworzyw sztucznych.

Jeżeli wybieramy pojemnik na mięso z przykrywką to warto zwrócić uwagę także na jej szczelność. Tylko w szczelnych pojemnikach będzie można zabezpieczyć produkty przed wilgocią.

Przy transportowaniu przydać mogą się pojemniki z antypoślizgowymi powłokami. Dzięki nim ograniczy się ryzyko wyślizgnięcia z dłoni. Mięso jak powszechnie wiadomo jest dość ciężkie, dlatego też Pojemniki masarskie powinny posiadać specjalne uchwyty ułatwiające ręczny transport.

Jak spełnić wymogi sanitarne?

Pojemniki masarskie nadawać będą się do użytku tylko wtedy, gdy spełniać będą wymogi sanitarne. Pojemniki na mięso jak powszechnie wiadomo są produktami wielokrotnego użytku, dlatego też należy je dokładnie myć i wyparzać. Dobre pojemniki muszą być odporne nie tylko na odkształcanie i uszkodzenia mechaniczne, ale również na wysoką temperaturę.

Nie można używać popękanych i porysowanych pojemników. Wynika to oczywiście z tego, że w szczelinach mogą gromadzić się bakterie i niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje. Certyfikowane pojemniki masarskie to inwestycja na lata.

You may also like