Buraczki w occie – przepis

By

Sezon na robienie przetworów zimowych zbliża się wielkimi krokami. W tym okresie warto zadbać o to, aby takie przetwory zawierały jak najwięcej cennych składników, które powinno się uzupełniać każdego dnia. Buraki to warzywa, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych.

Przepis na buraczki w occie – od czego zacząć?

Buraczki w zalewie octowej powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Smakują one bowiem naprawdę wyśmienicie, a ich wartości odżywcze zachwycą każdego. Do przygotowania takich buraczków będziemy potrzebować przede wszystkim kilogram warzyw, które będą jak najbardziej świeże. Do zalewy niezbędny będzie oczywiście ocet, woda cukier oraz dwie cebule. Istotne są również przyprawy. Niezbędne będą: ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz łyżeczka kminku. Składniki te najczęściej znajdują się w każdym, polskim domu, więc nie trzeba udawać się na specjalne zakupy.

Na początku należy przygotować buraczki – umyć je, obrać oraz ugotować. Kolejnym krokiem jest zagotowanie zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Po chwili zalewa będzie gotowa. Buraczki kroimy w mniejsze części i układamy w słoiczkach, które zalewamy przygotowaną zalewą. Jak widać, robienie takich buraczków jest banalnie proste i z pewnością każda osoba poradzi sobie z tą czynnością.

Pyszne buraczki do obiadu

Kiedy słoiczki zostaną napełnione zalewą, należy zakręcić słoiki i przystąpić do pasteryzacji. Proces ten jest naprawdę bardzo ważny i lepiej go nie pomijać. Trwa to dosłownie dwadzieścia minut. W ostatnich latach można zauważyć, że buraki zaczęły cieszyć się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są one bardzo zdrowe i przepyszne. Powinno się je jeść każdego dnia. Polecane są szczególnie osobom, które mają anemię. Podczas takiej choroby powinno się uzupełniać składniki odżywcze, a buraczki mają ich sporo. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu – co z całą pewnością jest ogromną zaletą dla wielu osób. Buraczki w occie również mają wiele składników odżywczych. Taki przetwór powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, ponieważ warzywa te mają mnóstwo kwasu foliowego. Warto również wspomnieć o tym, że buraki zawierają dużo błonnika, więc podczas odchudzania są obowiązkowym składnikiem w diecie.

Buraczki w occie smakują naprawdę wyśmienicie, więc warto przygotować tak pyszny przetwór na zimę. Szczególnie, że zrobienie kilku słoiczków trwa dosłownie chwilę. Z tą czynnością poradzi sobie na pewno każda osoba – zarówno mężczyzna, jak i kobieta.

You may also like