Obok świeżych warzyw bardzo popularne i przydatne w kuchni są suszone warzywa. Tego rodzaju warzywa można przechowywać bardzo długo bez obawy, że się zepsują lub stracą swoją ważność. Decydując się na wykorzystanie w kuchni tego typu specyfików, można mieć pewność, że korzysta się z produktów pozbawionych sztucznych konserwantów czy barwników.
Kiedy stosuje się suszone warzywa?
Suszona marchewka, burak czerwony, pasternak, ziemniak, por, pomidor, papryka czy czosnek przydadzą się zawsze wtedy, kiedy akurat zakończył się sezon na ich świeże odpowiedniki. Poza sezonem można wykorzystać wersję warzyw suszonych, która jest idealnym ich odpowiednikiem. Z tym, że suszone nigdy nie traci na swojej ważności.
Dzisiaj na rynku, a w szczególności w sklepach ze zdrową żywnością pojawia się już coraz więcej różnego rodzaju odmian warzyw w wersji suszonej. Czasami wypada sobie zadać pytanie: czy są zdrowe i czy nie straciły nic ze swojej wartości, w procesie suszenia?
Czy są zdrowe?
Warzywa w procesach suszenia nie tracą zbyt wiele ze swoich wartości. Suszone ich odpowiedniki są idealną alternatywą dla mrożonych. Suszyć możemy też sami, wykorzystując do tego piekarnik lub ekspozycję na słońce albo specjalne maszyny do suszenia. Po umyciu warzyw, trzeba je zblanszować we wrzątku a następnie pokroić i suszyć.
Wysuszony susz nie będzie posiadał w swoim składzie żadnej chemii.
Tak samo jest z warzywami w wersji suszonej, które kupujemy w sklepie. Wystarczy tylko dobrze czytać ich etykiety, ponieważ niektórzy producenci stosują różne swoje chwyty. Suszone warzywa są zdrowe, pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na to co napisał o ich składzie producent, lub sami je wysuszymy.
Do czego je dodawać?
Susz warzywny przyda się w każdej kuchni. Szczególnie ważny może okazać się wtedy, kiedy zabraknie świeżych warzyw. Tego typu alternatywę można dorzucić do każdego rodzaju zupy, wykorzystać jako przyprawę, dodatek do kasz i makaronów oraz jako farsz do naleśników czy pierogów.
Suszone warzywa wykorzystywane są przez panie domu jak i przez profesjonalnych kucharzy znanych i cenionych restauracji. W ogóle jest to idealny dodatek stosowany w każdego rodzaju gastronomii. powinny być one zawsze przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..