Niegdyś używanie jednorazowych pojemników i naczyń miało na celu ułatwić nam życie – wygodne, tanie kubeczki, talerzyki czy sztućce z plastiku używane były w ogromnych ilościach na całym świecie. Świadomi zagrożeń w poczuciu odpowiedzialności za losy planety musimy zmienić swoje nawyki. Nie oznacza to rezygnacji z tego rodzaju udogodnień, ale rewolucyjne zmiany technologii produkcji, których efektem będą przyjazne środowisku opakowania jednorazowe dla gastronomii.
Pojemniki jednorazowe mogą być eko
Naczynia, opakowania i pojemniki jednorazowe są lekkie, tanie, wygodne w użyciu, bardzo funkcjonalne. Nie może bez nich funkcjonować żaden punkt gastronomiczny typu street food, bary kebabowe czy inne podmioty serwujące dania oraz napoje na wynos. Oczywiście można do baru po poranną kawę przychodzić z własnym kubkiem, ale noszenie całej zastawy jest mocno niepraktyczne.Kubek czy talerz z plastiku zastępuje się coraz częściej naczyniami z surowców ekologicznych. Hurtownia opakowań jednorazowych prowadzi sprzedaż naczyń i sztućców wyprodukowanych z trzciny cukrowej, skrobi kukurydzianej, otrąb zbożowych. Te surowce nie wymagają recyklingu – ulegają pełnemu rozkładowi po około 30 dniach. Sprzyjające otoczeniu przyrodniczemu są także sztućce, naczynia i opakowania jednorazowe dla gastronomii wykonane z masy papierowej oraz z drewna. Papier do produkcji pojemników, torebek, kartonów, tacek, talerzy, kubków to surowiec pozyskiwany z makulatury w procesie recyklingu. Po użyciu naczyń ponownie może być wykorzystany lub poddany rozkładowi bez szkody dla środowiska.Kolejną grupą naczyń jednorazowych eko są produkty wykonane z aluminium – cenny metal można odzyskać i ponownie wykorzystać.
Hurtownia opakowań jednorazowych – jakie produkty można tu kupić?
Rynek naczyń jednorazowych dla gastronomii jest bardzo bogaty i różnorodny. Tego typu wyroby potrzebne są nie tylko dla profesjonalistów, ale wykorzystujemy je również w domach czy naszych firmach. Grillowanie w ogrodzie, pikniki w parku czy za miastem, wielkie eventy i targi, masowe imprezy kulturalne i sportowe bez jednorazowych sztućców, pojemników i naczyń nie mogłyby mieć w programie poczęstunku z napojami lub jedzeniem. Naczynia jednorazowe łatwo się transportuje i magazynuje, po segregacji wyrzuca do odpowiednich pojemników – oszczędność wody, czasu, pieniędzy i pracy ludzkiej.
Stosowanie jednorazowych naczyń w gastronomii, szpitalach, domach opieki, szkołach czy innych zakładach zbiorowego żywienia zwiększa także poziom bezpieczeństwa sanitarnego.