Jak zamarynować podgrzybki w occie?

By

Jesień to doskonały czas na wykonanie pysznych przetworów na zimę. Gdy rozpoczyna się sezon grzybowy, a z lasu przynosimy pełne kosze grzybów warto je nie tylko spożywać na bieżąco, lecz także przyrządzić pyszne podgrzybki marynowane w occie.

Czy warto spożywać grzyby leśne?

Kurki, prawdziwki, zajączki, maślaki, podgrzybki, kanie, opieńki czy koźlarze to grzyby powszechnie rosnące w polskich lasach. Wiele smakoszy grzybów docenia je tylko i wyłącznie ze względu na wyjątkowy smak oraz aromat. I nic w tym dziwnego, gdyż któż z nas nie lubi delektować się smakiem pysznej zupy grzybowej, sosem czy pierogami z kapustą i grzybami.

Ludzki zmysł smaku reaguje na grzyby w podobny sposób jak na mięso, dlatego też na wielu stołach grzyby bardzo często pojawiają się zamiast drobiu czy wieprzowiny.

W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się opinie, że oprócz walorów smakowych, grzyby leśne posiadają także cenne właściwości zdrowotne. Warto wiedzieć o tym, że grzyby składają się przede wszystkim z wody, zatem są niskokaloryczne i powinny po nie sięgać osoby będące na diecie niskokalorycznej. I co najważniejsze leśne grzyby zawierają w swym składzie witaminę A w postaci karotenu oraz znaczne ilości witaminy B1 iB2. Ponadto są one doskonałym źródłem białka.

Pyszne i aromatyczne podgrzybki marynowane w occie

Przepisy na marynowanie podgrzybków w occie są znane od wielu pokoleń. Oprócz podgrzybków w słoikach bardzo często pasteryzowane są borowiki, pieczarki, kurki, zajączki, maślaki oraz opieńki. Marynowane podgrzybki w zalewie słodko – kwaśnej są doskonałym dodatkiem do sałatki jarzynowej, zupy jarzynowej oraz sosy tatarskiego.

Ponadto wiele osób uważa je za pyszną oraz aromatyczną przekąskę. Grzybków w occie nie może zabraknąć nigdy na stole podczas hucznej imprezy, podczas której spożywane są napoje alkoholowe. Stanowią one bowiem doskonałą zagryzkę dla wódki.

Jak przyrządzić zalewę do podgrzybków marynowanych?

Przygotowanie odpowiedniej zalewy octowej do grzybków to bardzo istotna czynność podczas przygotowywania przetworów. Jeśli zostanie ona przygotowana w nieodpowiednich proporcjach, to wówczas w zupełności zostanie zepsuty aromatyczny smak marynowanych grzybków.

W związku z tym każda pani domu, która to jest miłośniczką marynowanych grzybków powinna dołożyć wszelkich starań, aby przygotować odpowiednią zalewę, która doskonale podkreśli smak leśnych skarbów.

Sekret przygotowania odpowiedniej zalewy tkwi w jej proporcjach. Dla osób, które to uwielbiają bardziej ostre grzybki polecane są zalewy z większą ilością octu, z kolei dla smakoszy delikatnych smaków polecane są zalewy octowe z nieco większą ilością wody.

You may also like