Jak działa grill kontaktowy?

By

Mówi się, że ulubionym sportem Polaków jest grillowanie. Sezon ogrodowych grillowań zaczyna się wiosną i trwa tak długo, jak na to pozwala aura. Jeśli jednak zaopatrzymy się w grill kontaktowy, to grillowanie możemy urządzać niezależnie od pory roku i pogody.

Co to jest grill kontaktowy?

Grille kontaktowe albo inaczej grille elektryczne to urządzenia zasilane energią elektryczną, które służą do grillowania mięs, wędlin, pieczywa, warzyw.

Największą zaletą tego rodzaju urządzeń jest możliwość korzystania z nich w pomieszczeniach zamkniętych. Oczywiście z grillów kontaktowych można korzystać także na zewnątrz – wszędzie tam, gdzie mamy możliwość zasilania energią elektryczną.

Budowa grilla kontaktowego

Budowa urządzenia jest niezbyt skomplikowana. Grille otwarte posiadają jedną płytę grzewczą, na której układa się artykuły przeznaczone do grillowania. Używając takich grillów trzeba przewracać produkty na drugą stronę. Grille zamknięte wyposażone są w dwie płyty grzewcze: dolną, na której układa się produkty do grillowania i górną, która pełni rolę pokrywy i opiekacza jednocześnie.

Płyty grzewcze wykonane są z wysokiej jakości stali. Pokrywa się je powłokami antyadhezyjnymi zapobiegającymi przywieraniu.

Oprócz ilości płyt grzewczych grille kontaktowe różnią się wielkością i designem.

Jak działa grill kontaktowy?

Zasilany prądem grill rozgrzewa się błyskawicznie – nie trzeba więc przygotowywać paleniska z dużym wyprzedzeniem czasowym. Grille kontaktowe nie dymią, nie wymagają użycia naszpikowanych chemią podpałek. Użytkownicy nie muszą zaopatrywać się w węgiel drzewny i podpałki.

Grillowanie za pomocą urządzeń elektrycznych odbywa się bez użycia ognia otwartego. Wytapiający się tłuszcz nie ulega więc spalaniu, co znacznie podnosi walory zdrowotne przygotowywanego w ten sposób jedzenia. Nadmiar tłuszczu nagromadzonego podczas grillowania zatrzymuje się na tacy ociekowej lub odprowadzany do specjalnego zbiornika.

Użytkownicy grillów kontaktowych chwalą te urządzenia także za łatwość w utrzymaniu czystości – nieprzywierające powierzchnie płyt grzewczych wystarczy przecierać wilgotnymi ściereczkami. Jeśli grill z czasem będzie mieć ślady przypaleń wówczas należy zastosować łagodny środek do usuwania tego rodzaju zanieczyszczeń. Tace ociekowe i zbiorniki na tłuszcz można myć w zmywarkach.

Grille kontaktowy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like