Zarówno dzieci, jak i dorośli doceniają orzeźwienie, jakie niosą ze sobą chłodne napoje bądź przysmaki w letni upalny dzień. Mówi się też, że i pozostałe pory roku są dobre, a ponoć raczenie się mrożonymi przysmakami zimą jest dużo zdrowsze niż wychładzanie się sorbetami, lodami czy zimnymi napojami latem. W jaki sposób produkuje się te desery?
Czym są granitory?
Można posunąć się do stwierdzenia, że dawne, będące elementem PRL-owskiego folkloru, serwujące wodę sodową saturatory odeszły do lamusa. A orzeźwić się przecież trzeba! Zastąpiły je nowocześniejsze i lepiej spełniające standardy higieny granitory. Są to urządzenia, które często widuje się latem w restauracjach, kawiarniach, lodziarniach, food truckach, czy barach. Wykorzystywane są do produkcji różnorodnych napojów – drinków, soków, koktajli.
Dlaczego granitory kojarzą się ze słoneczną Sycylią?
Ze słowem granitor nieodłącznie kojarzy się wyraz “granita”, który jest nazwą sycylijskiego mrożonego deseru sporządzanego z kawy lub soków (najlepiej cytrusowych). Choć z definicji może na pierwszy rzut oka przypominać sorbet, różni się od niego ziarnistą konsystencją. Tradycja, sięgająca jeszcze czasów panowania arabskiego na Sycylii głosi, że do przygotowania granity wykorzystywano lód z pobliskich gór zbierany przez “nevari”, grupę zawodową specjalizującą się w pozyskiwaniu śniegu. Dziś granitę robi się właśnie w granitorach.
Maszyna do sorbetów – alternatywa dla lodów
Nie każdy jest miłośnikiem lodów. Niektórzy nie chcą lub nie mogą spożywać produktów opierających się na mleku. Na rynku dostępne są zarówno duże maszyny do sorbetów, jak i mniejsze maszynki do domowego użytku. Maszynka do sorbetów do wykorzystania w domu może zostać nabyta w całkiem atrakcyjnej cenie. Do przygotowania sorbetów w takiej maszynce wykorzystuje się owoce mrożone – od truskawek, malin, przez mango, melona, aż po cytrusy. Domowa maszynka do sorbetów może też nadawać się do przygotowania tradycyjnych lodów – wszystko zależy od rodzaju zakupionego modelu. Wachlarz dostępnych ofert oraz marek dostarczających takie urządzenia jest niezwykle szeroki. Co ciekawe, większa maszyna do sorbetów, raczej stosowana w lokalach gastronomicznych, może łączyć funkcję przygotowywania zarówno sorbetów, jak i jogurtu mrożonego.