Zamiennik lodów

By

Ludzie, którzy szukają zdrowych i chłodnych oraz lekkostrawnych przekąsek często wybierają sorbety, które powoli wypierają tradycyjne lody. Sorbety stały się popularne stosunkowo niedawno, jednak od razu zyskały wielu sympatyków. Ten mrożony deser ma naprawdę bardzo bogatą tradycję, a smakowali się nim już ludzie za czasów Nerona. Jeżeli szukamy zimnej przekąski to sorbet wydaje się być idealny. Często podaje się go już po skończonym posiłku.

Skład sorbetu

Podstawą sorbetu jest sok oraz owoce zmiksowane. Najczęściej dodawane są truskawki, jagody, maliny, a także jeżyny, porzeczki oraz morele. Największą popularnością cieszą się jednak sorbety cytrynowe. Żeby wzbogacić aromat sorbetu możliwe jest dodawanie alkoholu w postaci wina oraz likieru. Smak w ten sposób staje się bardziej ostry i charakterystyczny. Musimy jednak pamiętać, żeby takiego deseru przez przypadek nie podać dzieciom. Pierwotnie sorbety były tylko owocowe, ale coraz częściej powstają wariacje z warzywami. Ciekawym rozwiązaniem są sorbety pomidorowe.

Dla kogo?

Szczególnie polecane są dla osób na diecie, ponieważ zawierają stosunkowo mało kalorii. Granita jest deserem, który przypomina w dużym stopniu sorbet. Jest on wykonywany z soku owocowego lub syropu oraz cukru. Musimy jednak pamiętać, że sorbet posiada strukturę gładką, natomiast granita jest mocno rozdrobniona, ale w dalszym ciągu ziarnista. Jest ona mieszana wielokrotnie podczas procesu zamrażania. W ten sposób możemy uzyskać bryłkową masę, która świadczy o tym, że dobrze wykonaliśmy granity napoje.

Pochodzenie nazwy

Co ciekawe nazwa deseru pochodzi od słowa “granum”. Jest to słowo łacińskie, które oznacza ziarno. Dlatego też nazwa w pewien sposób określa formę deseru oraz sposób jego podania. Pierwsze granity napoje powstawały na Sycylii. To tam narodził się pomysł i powstał pierwszy deser tego typu. Sycylijczycy chętnie przyrządzają granitę o smaku migdałowym oraz czekoladowym. Deser jest tam podawany zarówno na śniadanie, ale także jako przekąska w ciągu dnia. Tradycyjna receptura mówi, żeby do deseru dodać syrop z soku cytryny. W ten sposób możemy uzyskać naprawdę orzeźwiające połączenie oraz aromat. Warto także spróbować opcji z mielonymi migdałami oraz kawą. Deser często podawany jest z kawałkami świeżych owoców, które wpływają nie tylko pozytywnie na estetykę, ale także na jego smak.

You may also like