Są takie smaki, które nie tylko wpasowują się w różne gusta, ale przywołują wspomnienia. Syrop truskawkowy jest uznawanym już od stuleci dodatkiem do wielu potraw i napojów. Uwielbiany na całym Świecie i doceniany przez wielu smakoszy.
Fenomen syropu
Porzeczki są w Polsce jednym z najbardziej ulubionych owoców. W sezonie niemalże każdy sięga po pyszne czerwone słodkości. Porzeczki, z których najlepiej wykonać syrop muszą pochodzić z sezonu letniego. Wtedy są najsmaczniejsze i najlepsze w obróbce. Do wykonania syropu najlepiej wybierać te okazy, które są najdojrzalsze – cechują się one największą słodyczą i najlepszą strukturą. Konfitura z czarnej porzeczki posiada bardzo intensywny aromat i smak, ponieważ Porzeczki w trakcie obróbki termicznej niewiele tracą na swoim smaku.
Smak wspomnień
Większość kultowych dań i dodatków niesie ze sobą jakiś bagaż wspomnień. Najczęściej są to pozytywne wspomnienia z najszczęśliwszego okresu, czyli z dzieciństwa. Odtworzenie tradycyjnego smaku syropu z truskawek to nie tylko stworzenie świetnego dodatku kulinarnego, ale również przywołanie dawno już zakurzonych wspomnień. Taki syrop można wykonać razem ze swoim dzieckiem, co gwarantuje stworzenie nowych, ciepłych wspomnień i zaciśnięcie więzi rodzinnych.
Nasze babcie i mamy do syropu dodawały jedynie Porzeczki, wodę i cukier, więc masz pewność, że nie stosując się do tego przepisu nie znajdzie się w butelce żadna chemia. Niestety te sklepowe syropy truskawkowe posiadają w swoim składzie więcej aromatów i sztucznych barwników niż samych truskawek.
Ekologicznie i prozdrowotnie
Zdrowy syrop truskawkowy można znaleźć na półkach ze zdrową żywnością oraz w internetowych sklepach, których specjalnością jest ten rodzaj żywności. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zrobienie własnego syropu. Proporcje mogą się różnić w zależności od pochodzenia przepisu, jednak jest to na tyle prosty przepis, że każdemu wyjdzie. Potrzeba jedynie cierpliwości, całego serca i kilku pustych butelek. W celu stworzenia zdrowszej wersji syropu truskawkowego, zamiast cukru można dodać ksylitolu lub nawet miodu. Taki syrop nie tylko będzie wyśmienicie smakował, ale będzie również zdrową alternatywą.
Takie smaki zostają z nami na lata. Zadbaj więc o to, żeby twoje dzieci miały możliwość spróbowania syropu domowego wykonanego własnoręcznie przez mamę lub babcię. Kto wie, może z jednorazowego robienia syropu powstanie wspaniała rodzinna tradycja, która będzie wypełniona ciepłymi wspomnieniami i śmiesznymi anegdotami.