Suszone warzywa – zdrowy zamiennik świeżych warzyw

By

Suszone warzywa są świetnym zamiennikiem świeżych warzyw, które niestety nie są dostępne w Polsce przez cały rok. Są one doskonałym źródłem witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na co zwrócić uwagę kupując warzywa suszone?

Kupując produkty należy zawsze spojrzeć i zapoznać się ze składem produktu. Dlatego ważne jest czytanie etykiet. Dobry producent suszonych warzyw zapewnia doskonałą jakość produktu. Warto wybrać polskiego producenta warzyw suszonych, który używa produktów polskich pochodzących od polskich rolników.

Ważną rzeczą jest także wybór warzyw, które zostały poddane odpowiedniej obróbce. Suszone warzywa, aby zachowały witaminy i mikroelementy muszą być suszone w odpowiednich warunkach oraz temperaturze. A taką jakość może zagwarantować sprawdzony producent suszonych warzyw.

Czy suszone warzywa są zdrowe?

Warzywa powinny stanowić dużą część diety każdego człowieka. Z racji tego, że w Polsce do świeżych warzyw w zimie i wiosną dostęp jest ograniczony, to świetną alternatywę stanowią suszone warzywa. Odpowiednio wysuszone posiadają bardzo wiele cennych witamin i mikroelementów.

Suszone warzywa są także znacznie lepszym zamiennikiem świeżych warzyw niż mrożone. Mrożonki bardzo często niestety leżą w sklepach poza zamrażarką, a więc ulegają rozmnożeniu. Następnie są znów zamrażane, co powoduje, że tracą nie tylko na jakości, ale także większość witamin.

Do czego nadają się suszone warzywa i jakie najczęściej są używane?

Warzyw używać można do każdego dania. Oczywiście suszone warzywa także. Zarówno do dań śniadaniowych, obiadowych, jak również na kolację. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych.

Na bazie suszonych warzyw można przygotować doskonałe i aromatyczne zupy. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do sosów mięsnych i warzywnych. Suszone warzywa stanowią również bardzo dobrą przyprawę. Najlepiej nadają się jako przyprawa do farszu do różnych potraw, takich jak gołąbki, pierogi lub krokiety. Najczęściej używanymi suszonymi warzywami w polskiej kuchni jest marchewka, pietruszka i seler. Są to podstawowe składniki, bez których nie da się przygotować pysznej zupy czy sosu. Oczywiście również często wybierana jest suszona cebula czy pomidory.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

You may also like