Rosół bez marchewki? Sałatka bez ulubionych warzyw? Nie możesz sobie wyobrazić takiej sytuacji? Na szczęście na sklepowych półkach dostępny jest susz warzywny, który będzie ratunkiem, gdy w domu zabraknie świeżych warzyw.
Susz warzywny — co to?
To zestaw warzyw starannie wybranych i przygotowanych, zamkniętych w opakowaniu. Służą one jako dodatek do zup, sosów, dań mięsnych oraz sałatek.
Zestaw suszonych warzyw składa się z jednego, konkretnego warzywa lub kilku, wymieszanych ze sobą. Poza tym można spotkać mieszanki suszonych warzyw wraz z ziołami. Jest to świetny dodatek do sałatek.
Suszone warzywa dostępne są w postaci wiórek, kostek i sprasowanego proszku. Dzięki temu każdy znajdzie zestaw odpowiedni do swoich potrzeb.
Skład suszu warzywnego
Jak sama nazwa wskazuje susz warzywny składa się z suszonych warzyw. Warzywa do tego celu są starannie wybierane, przygotowywane i suszone. Następnie są pakowane do woreczków i przekazywane do sprzedaży.
Taki zestaw suszonych warzyw można wykonać samodzielnie w domu. Jest to dobry sposób, gdy w ogródku wyrósł nadmiar warzyw.
Najpopularniejszym warzywem dodawanym do mieszanek suszonych warzyw jest marchewka, poza nią pietruszka i seler naciowy. Susz warzywny zawierać może także czosnek, por, cebulę, pasternak, paprykę, a nawet pomidor czy szczypiorek.
Zalety suszu warzywnego
Warzywa to bomba witaminowa, powinniśmy je spożywać kilka razy w ciągu dnia. Latem i wczesną jesienią dostęp do świeżych warzyw jest nieograniczony niestety zimą jest ich mniej. Na ratunek przychodzą wtedy mieszanki suszonych warzyw.
Susz warzywny jest niezwykle aromatyczny, dlatego nie trzeba dodawać go do potraw w dużych ilościach, aby dodać niepowtarzalnego smaku. Podkręcają smak wszystkich dań czym z pewnością zachwycimy domowników i gości. Po wysuszeniu warzywa mają nadal swoje właściwości, witaminy oraz niezbędne dla zdrowia mikro i makroelementy. Suszone warzywa charakteryzują się długą trwałością, jest to duży plus w porównaniu do świeżych warzyw, które szybko się psują. Paczuszkę z suszonymi warzywami można schować do kuchennej półki i użyć w razie potrzeby. Sportowcy oraz osoby dbające o linię mogą ich używać jako zdrową alternatywę dla słodyczy.