Smak lata na dłużej

By

Wiosna i lato to czas, w którym można bezkarnie objadać się świeżymi owocami i warzywami. Na bazarkach i w sklepach półki uginają się od truskawek, wiśni czy malin. Niestety ten czas bardzo szybko mija i w okresie jesienno-zimowym każdy tęskni do tych smaków. Jednym z rozwiązań, które pozwolą zachować produkty na dłużej, jest przetwórstwo owocowo warzywne.

Sekret każdej babci

O zaletach przetworów doskonale wiedziały już nasze babcie i prababcie. W wielu domach można znaleźć spiżarnie, w których od zawsze mieściły się przetwory, dżemy oraz domowej roboty soki i wina.

Dziś wiele z tym produktów można kupić w sklepie, szybko i wygodnie. Niemniej jednak nie zastąpią one smaków, które pamięta się z dzieciństwa.

Warto więc sięgnąć do źródeł po sprawdzone przepisy i wykorzystać Przetwórstwo owocowo warzywne w warunkach domowych.

Od czego zacząć przygotowania?

Przygodę z przetworami domowymi warto zacząć od zdobycia podstawowej wiedzy. Jeśli jest to możliwe najlepiej spytać babci lub cioci, które zajmują się taką produkcją od lat.

Mimo że przetwórstwo owocowo warzywne nie jest skomplikowane, wymaga znajomości kilku trików, aby przygotowane przetwory były smaczne i nie uległy zepsuciu podczas przechowywania.

Kolejna ważna kwestia to zakup odpowiednich owoców i warzyw na przetwory. Najlepiej byłoby mieć sprawdzonego dostawcę ekologicznych produktów. Owoce czy warzywa z marketu są zazwyczaj pryskane i nawożone nawozami, które nie są wcale zdrowe dla organizmu. Mogą też szybciej ulec zepsuciu.

You may also like