Różne formy granity

By

Podczas upałów potrzebny jest dobry sposób na ochłodę. Niestety lody topią się szybko, a na dodatek nie można zjeść ich wiele. Znacznie lepiej sprawdzi się popijanie czegoś zimnego, a szczególnie gdy to coś składa się przede wszystkim z rozkruszonego lodu.

Czym jest granita?

Granita to sycylijski mrożony deser, którego bazą mogą być nie tylko soki, ale również kawa. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa “granire”, która oznacza “formować ziarna”. Odnosi się to od ziarnistej struktury lodu w tym napoju. Tradycyjna sycylijska granita, która powstała, gdy Sycylia znajdowała się pod wpływem arabskim, bazuje na soku z cytryny, wodzie i cukru. Formą nie przypomina tej, do produkcji której obecnie używa się granitora.

Nie należy mylić granity z sorbetem. Co prawda oryginalnie oba to desery, jednak teraz za sprawą granitora istnieją również granity napoje, a te gęściejsze można spotkać przede wszystkim na Sycylii. Jednocześnie warto zwrócić uwagę na strukturę – sorbety są gładkie, a w granitach widoczne są ziarenka lodu.

Syropy do granity

Granitor miesza gotowe syropy do granity z wodą, a następnie je chłodzi. Takie syropy można bez problemu kupić w odpowiednim sklepie, również w tych internetowych. Cena zależy od firmy, jednak zazwyczaj jest to około 50 złotych za pięć litrów. Syrop i wodę często miesza się w proporcjach 1:7, jednak to też zależy od danego produkty.

Syropy do granity występują w wielu smakach i kolorach – najczęściej można zobaczyć je w barwie pomarańczowej, czerwonej i niebieskiej, jednak jest ich znacznie więcej. Do jednego koloru przypisanych może być kilka smaków, dlatego przed zakupem warto wszystko dokładnie przeczytać.

Domowa granita

Granity napoje to nie tylko te, które pochodzą z profesjonalnego granitora. Można je przyrządzić również samodzielnie w domu na bazie soku, herbaty lub kawy.

Do przygotowania granity w domu najpierw samodzielnie należy stworzyć syrop, którego głównymi składnikami będą woda i cukier. W pierwszej kolejności należy je ze sobą zagotować.

Reszta zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Niezależnie od wyboru należy kupić świeże owoce, do których dla smaku można dodać również sok z cytryny lub miętę. Owoce miksuje się z wcześniej przygotowanym syropem, a następnie całość wkłada się na pięć godzin do zamrażarki, przy czym co jakiś czas trzeba ją dokładanie mieszać.

You may also like