Granita jest bardzo popularnym deserem, który spożywany jest w celu orzeźwienia. Dlatego idealnie sprawdzi się podczas ciepłych dni lata. Warto się zapoznać z jego specyfiką.
Specyfika granity
Granita jest fantastycznym deserem, który pochodzi z południa Włoch. Może przybierać dość zróżnicowane konsystencje i występuje zarówno w formie napoju, jak i deseru do jedzenia łyżeczką. Dzięki temu każdy klient ma możliwość wyboru odpowiedniego dla siebie produktu. Granita w formie deseru ma najczęściej lodową strukturę, która przypomina swoim wyglądem kryształki lodu. Deser w klasycznej formie przygotowywany był jedynie z trzech składników. Wśród nich można wymienić wodę, cukier, a także sok z cytryny. Jednak w obecnych czasach do produkcji granity najczęściej wykorzystuje się syropy owocowe w różnych smakach.
Popularne smaki
Granita to deser, który występuje w dość zróżnicowanych smakach. Wśród nich wymienia się przede wszystkim smaki owocowe, ale granita może mieć również smak kawy, a nawet warzyw lub orzechów. Istnieje dość duża dowolność w wyborze konkretnego produktu, jednak na orzeźwienie najczęściej spożywane są granity owocowe. Z owoców można tworzyć dowolne kompozycje smakowe, co sprawia, że granita za każdym razem może smakować inaczej. Najczęściej wybierane owoce do tego deseru to pomarańcze, maliny, truskawki, cytryny oraz arbuz. Deser na pewno zasmakuje osobom w różnym wieku, zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jak przygotować granitę?
Wiele osób zastanawia się, jak można przygotować granitę. Najczęściej podczas tworzenia tego deseru wykorzystywane jest takie urządzenie jak granitor, które idealnie się do tego celu nadaje. Dzięki niemu możliwe jest stworzenie dość dużych ilości deseru w krótkim czasie, co ma szczególne zastosowanie w gastronomii. Jednak granitę z powodzeniem można również przygotować w sposób samodzielny w domu. W tym celu przygotowaną masę należy zamrozić, jednak wymagane jest jej regularne mieszanie. Dzięki temu możliwe jest powstanie odpowiedniej struktury deseru.