Piec piekarniczy to niezbędne urządzenie, dzięki któremu można przygotować chrupiące bułeczki i pyszny chleb. Niektóre modele doskonale nadają się również do przygotowania ciasta lub pizzy. Zakup profesjonalnego sprzętu znacząco przyśpieszy i ułatwi pracę w piekarni, cukierni albo restauracji, dlatego też warto dowiedzieć się, na które elementy zwracać szczególną uwagę.
Rozmiar ma znaczenie
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na wymiary pieca piekarniczego zwłaszcza, jak posiada się dość niewielką przestrzeń do zagospodarowania. W niewielkich lokalach gastronomicznych lepiej sprawdzą się mniejsze urządzenia, które oferują 4 blachy do pieczenia. Urządzenia tego typu nie tylko zajmują niewiele miejsca, ale co najważniejsze pozwalają zaoszczędzić na energii elektrycznej.
Wielu producentów ma w swojej ofercie sprzedażowej również rozbudowane piece piekarnicze z kilkoma komorami, w których można zmieścić nawet 10 blach. Urządzenia tego typu doskonale sprawdzą się w punktach z bardzo dużym natężeniem klientów.
Jaka moc pieca?
Piece piekarnicze różnią się między sobą nie tylko pojemnością i rozmiarami, ale również mocą. Niewielkie piece z jedną komorą mają zazwyczaj od 2000 W do 7000 W. Większe urządzenia mogą pochwalić się mocą na poziomie nawet 30 000 W.
W piecach piekarniczych zazwyczaj stosuje się grzałki dolne i górne. Tego typu urządzenia umożliwiają pieczenie bułek i lekkich ciast. Grzałki powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, które wyróżniają się dużą odpornością na rdzę.
Materiał wykonania
Porządne piece piekarnicze powinny cechować się efektywnym działaniem i wytrzymałością. O żywotności danego sprzętu w dużej mierze decydują materiały wykonania. Piece mają bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego też koniecznie muszą być odporne na korozję.
Najlepsze piece piekarnicze produkowane są oczywiście ze stali nierdzewnej, która wyróżnia się także dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Piece wykonane z tego materiału nawet po wielu latach użytkowania prezentować będą się bardzo okazale i co najważniejsze w dalszym ciągu spełniać będą swoje zadania. Sporym atutem stali nierdzewnej jest także to, że materiał ten jest łatwy w utrzymaniu czystości.
Piece piekarnicze dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl