Zakup naczyń jednorazowych nie jest tak prosty jakby się to mogło pozornie wydawać. Trzeba brać pod uwagę wiele czynników, które warto przemyśleć jeszcze przed wizytą w hurtowni opakowań. Na co zwracać szczególną uwagę?
Ilość naczyń w opakowaniu
Kubki jednorazowe czy talerzyki jednorazowe kupuje się w opakowaniach zbiorczych. Ich ilość jest bardzo różna. Można znaleźć takie pakowane po 10 sztuk i opakowania, w którym jest ich tysiąc. Warto, więc dopasować ilość naczyń jednorazowych do własnych, rzeczywistych potrzeb. Jeśli nie prowadzisz lokalu gastronomicznego to szansa na to, że zużyjesz pojemniki jednorazowe z paczki stu sztuk jest raczej mała. Bezpieczniej będzie, jeśli wybierzesz sobie jakieś mniejsze opakowanie. Jeśli Ci zabraknie, to zawsze możesz dokupić kolejne naczynia.
Pojemność lub wielkość
Pojemniki jednorazowe mają też różną wielkość. Zazwyczaj jest ona opisywana po prostu centymetrami. Tak wygląda to w przypadku talerzyków jednorazowych, które są rozpoznawane przez podanie ich średnicy. Małe talerzyki jednorazowe, takie które odpowiadają mniej więcej talerzowi śniadaniowemu mają 16 cm. Kubki jednorazowe są raczej wybierane na podstawie ich pojemności. Typowy kubek ma 250 ml, natomiast duża szklanka to 330 lub 400 ml. Można też kupić mniejsze kubki np. 150 ml. Ponownie, warto przeanalizować własne potrzeby. Małe kubki sprawdzą się do nalewania herbaty lub czarnej kawy. Duże kubki będą idealne do zimnych napojów. Podobnie jest z talerzykami. Nie sposób podać pełnego obiadu na talerzu o zbyt małej średnicy. Jeśli nie umiesz wyobrazić sobie poszczególnych wielkości możesz do hurtowni zabrać ze sobą linijkę.
Ciepło
Nie wszystkie pojemniki jednorazowe nadają się do przechowywania w nich ciepłych dań i napojów. By utrzymywały one temperaturę muszą być wykonane ze styropianu lub wyłożone folią aluminiową, która pomaga utrzymać ciepło. W przypadku ciepłych napojów popularne są kubki z grubej tektury. Z tym, że ona ma z czasem tracić ciepło, bo nikt nie pije bardzo gorących napojów, ale czeka aż trochę ostygną. Gdyby kubek do kawy na wynos był wykonany ze styropianu, to kawa nadawałaby się do wypicia dopiero po kilkudziesięciu minutach. W przypadku kubków z tektury – to kwestia kilku minut.