Moda na piece ogrodowe do pizzy

By

Tradycyjne piece chlebowe jeszcze kilka lat temu były obowiązkowym wyposażeniem każdego gospodarstwa domowego. Stawiano je się w specjalnych pomieszczeniach albo pod gołym niebem. W dzisiejszych czasach sytuacja nieco się zmieniła i królują przede wszystkim piece ogrodowe do pizzy.

Architektura ogrodowej kuchni

Nowoczesny piec może okazać się doskonałym urozmaiceniem architektury ogrodu. Dużym zainteresowaniem cieszą się nie tylko obiekty wolnostojące, ale również obiekty z zadaszeniem. Piece ogrodowe do pizzy mogą mieć obudowę murowaną, glinianą, kamienną albo metalową. Godne uwagi są piece wkomponowane w zestaw z grillem i wędzarnią.

Na umieszczenie budowanego pieca ogrodowego do pizzy śmiało można wykorzysta taras albo zadaszenie budynku gospodarczego. Oryginalny i pomysłowy piec może okazać się główną atrakcją ogrodowej kuchni, dlatego też warto poświecić nieco swojego cennego czasu i wybrać naprawdę ciekawy model.

Piece ogrodowe na paliwa drzewne

W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście piece ogrodowe do pizzy na paliwa drzewne. Rozpalone drewno bardzo szybko nagrzewa wnętrze korpusu i podłogę. Najlepszym wyborem jest ceramiczny korpus, który doskonale kumuluje ciepło, dzięki czemu każdy fragment pizzy jest równomiernie nagrzany.

Jedynym minusem pieców na paliwa drzewne jest to, że trzeba systematycznie usuwać popiół i czyścić palnik. Nie można zapominać także i o tym, że każde drewno ma nieco inny aromat, który ma mniejszy lub większy wpływ na smak pizzy.

Jakie drewno wybrać?

Aby w 100% wykorzystać olbrzymi potencjał pieca ogrodowego do pizzy należy postawić oczywiście na odpowiedni gatunek drewna. Do wypieku pizzy najlepiej nadaje się oczywiście suche i dość twarde drewno. Godne uwagi jest nie tylko drewno bukowe, ale również drewno z drzew owocowych. Mowa tutaj przede wszystkim o wiśni i czereśni.

W bardzo wielu sklepach dostępne są również gotowe brykiety drzewne, które można wykorzystać do szybkiego ogrzania pieca ogrodowego do pizzy. Brykiety drzewne są bardzo suche i mocno zagęszczone. Pamiętać należy jedynie o tym, aby stawiać na brykiety z twardych gatunków drewna, które w swoim składzie nie mają żadnych domieszek iglastych.

Ogrodowe piece do pizzy dostępne są w ofercie Lofra.pl

You may also like