Krówki – proste w wykonaniu słodycze o wspaniałym smaku

By

Któż nie zna niesamowitego smaku cukierków zwanych krówkami? Zarówno dzieci, jak i dorośli doskonale kojarzą charakterystyczną, ciągnącą się w ustach konsystencję. Te proste w wykonaniu słodkości można samodzielnie przyrządzić w domu z trzech składników, które każdy posiada w swojej kuchni.

Jak wykonać cukierki krówki w domu?

Krówka cukierek o wspaniałym mlecznym smaku to niezwykle łatwy i tani w wykonaniu przysmak, który sprawia wiele radości zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do przyrządzenia krówek wystarczą jedynie trzy składniki – mleko, cukier oraz masło.

Wszystko należy razem włożyć do garnka lub na patelnię i gotować jednocześnie mieszając tak długo, aż masa stanie się jednolita i o brązowej barwie. Po tym czasie przelewa się masę na przykład do blachy na ciasto i czeka na jej ostygnięcie. W momencie, gdy stanie się twarda można ją pokroić w kostkę. Pozostaje już tylko cieszyć się ich niesamowitym smakiem.

Krótka historia krówek

W 1921 roku Feliks Pomorski założył wytwórnię słodyczy w Poznaniu. W ofercie przedsiębiorstwa znajdowało się wiele przysmaków, ale to właśnie krówki stały się znakiem rozpoznawalnym firmy. Ówczesne cukierki nie różniły się praktycznie niczym od dzisiejszych. Były to słodkości o karmelowym kolorze i ciągnącym się nadzieniu.

Ich nazwa pochodzi od krowy znajdującej się na opakowaniu. Przepis na cukierki krówki Pomorski poznał podczas pracy w hotelu swojego wujka, w którym pełnił kilka funkcji. Jako pomocnik cukiernika poznał sposób na przyrządzenie ciągutki, która obecnie znana jest jako cukierek krówka.

Polski słodycz znany za granicą

Krówka cukierek to słodkość, którą częstowały i nadal częstują najmłodszych babcie i dziadkowie. Niemal każdy uwielbia ich mleczny smak, bez którego dzieciństwo nie wyglądałoby tak samo. Obecnie nie tylko w Polsce można rozkoszować się ich niepowtarzalnym smakiem. Cukierki rozpoznawalne są na całym świecie i eksportowane do wielu krajów.

Bardzo często można je spotkać na międzynarodowych targach, gdzie są wykorzystywane jako poczęstunek, który zapada w pamięć i wywołuje pozytywne skojarzenia. Firmy chętnie stosują je również jako “słodką wizytówkę”. Na ich opakowaniach drukowane są wówczas na przykład logo i najważniejsze dane przedsiębiorstwa. Krówki są bardzo chętnie wykorzystywane jako cukierki reklamowe.

You may also like