Jakie grille wybrać do zastosowań gastronomicznych?

By

Jeżeli chodzi o grille do zastosowań gastronomicznych, to w dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się grille kontaktowe z zasilaniem elektrycznym oraz grille lawowe z zasilaniem gazowym, które zdobywają coraz większą popularność. Nie można zapominać także o popularnych płytach grillowych.

Gastronomiczne grille laserowe

Profesjonalny grill lawowy rewelacyjnie sprawdzi się w tych punktach gastronomicznych, gdzie trzeba przygotować mniej lub bardziej skomplikowane potrawy grillowe w bardzo krótkim czasie. Lawowe grille jak powszechnie wiadomo opierają się przede wszystkim na pracy kamieni lawowych, które szybko przyjmują ciepło, dzięki czemu przygotowanie potraw przebiega bardzo sprawnie.

Pamiętać należy o tym, że powierzchnie kamieni lawowych nie są idealnie gładkie, dzięki czemu można znacząco ograniczyć spożywanie tłuszczów. Urządzenia tego typu doskonale sprawdzą się w restauracjach i popularnych steak barach. Dla większości punktów gastronomicznych największą zaletą grilli lawowych jest przede wszystkim to, że zasilane są one gazem, dlatego też jest to bardzo ekonomiczny sprzęt.

Jakie największe atuty?

Grille lawowe są bardzo prostymi w obsłudze urządzeniami gastronomicznymi, które nie sprawiają także trudności przy czyszczeniu. Między innymi dlatego też znalazły one wysokie miejsce w rankingu najpopularniejszych grilli gastronomicznych.

Producenci mają w swojej ofercie nie tylko proste grille lawowe, ale również większe urządzenia z rusztem dwupozycyjnym. Najlepsze modele umożliwiają nawet oddzielne sterowanie temperaturą w każdym z dostępnych rusztów. Wybierając wielkość grilla warto wziąć pod uwagę przede wszystkim to, ile potraw z grilla zamierzamy oferować dziennie swoim klientom.

Grille kontaktowe

W gastronomii dużym zainteresowaniem cieszą się także grille kontaktowe, które mogą posiadać kilka różnych płyt roboczych. Godne polecenia są nie tyko płyty ryflowane, ale również płyty gładkie, które sprawdzą się przy grillowaniu wielu dań. Sporą zaletą obu płyt jest to, że równomiernie oddają one ciepło, dzięki czemu potrawy są równo upieczone.

Wspomniane powyżej płyty mogą być wykonane nie tylko z żeliwa, ale również trudno ścieralnej stali oraz specjalnej ceramiki. Godne polecenia są przede wszystkim te grille kontaktowe, które posiadają dodatkową rynienkę na tłuszcz.

Grille lawowe dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl

You may also like