Bez wątpienia prowadzenie restauracji to wymagający biznes, który wymaga nie tylko dużych inwestycji, ale również umiejętności planowania. Wielu właścicieli inwestując w nowoczesne wyposażenie do kuchni, zapomina o nie mniej istotnym elemencie, jakim jest odzież gastronomiczna dla pracowników.
Dlaczego odzież jest tak istotna?
Część osób może zastanawiać się, dlaczego zwykła czapka kucharska, czy też inny element odzieży gastronomicznej ma tak istotny wpływ na funkcjonowanie całej restauracji. W rzeczywistości każdy element ubioru ma swoje zadanie. Przykładowo przytoczona już czapka służy przede wszystkim do uchronienia serwowanych posiłków przed włosami. Dzięki temu restauracja nie jest narażona na zwroty posiłków, a tym samym na straty finansowe i wizerunkowe. Oczywiście jest to tylko jeden z przykład. Jakie są inne, dobre przykłady?
Równie dobrze można opisać znaczenie klasycznego kuchennego fartucha. Gdyby nie jego obecność pracownicy kuchni byliby narażeni na poplamienie i zniszczenie innych elementów ubioru. Nie jest to jednak jego najważniejsza funkcja. Dodatkowo fartuch chroni samych pracowników m.in. przed poparzeniami, które mogą mieć miejsce w przypadku poplamienia się bardzo gorącym jedzeniem. Dodatkowo fartuchy, ze względu na zastosowane w nich kieszenie usprawniają pracę zarówno kucharzy, jak i pomocników kuchennych.
Na co zwrócić uwagę?
Dlatego warto zastanowić się, na co zwrócić uwagę dobierając odzież kuchenną dla pracowników. Najistotniejszą kwestią jest materiał, z którego wykonana została czapka kucharska lub inny element ubioru. Tylko w przypadku wysokiej jakości materiałów można mieć pewność, że wszystkie części ubioru gastronomicznego spełnią oczekiwania oraz że będą służyły w kuchni przez długi czas.
Przede wszystkim należy upewnić się, że materiał jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz na wysokie temperatury i środki chemiczne. Koniec końców, ze względu na specyfikę pracy ubiór gastronomiczny będzie ulegał regularnemu poplamieniu, a tym samym konieczne będzie jego ciągłe pranie w bardzo wysokich temperaturach. Dlatego materiał musi być odporny!
Komfort pracownika ma znaczenie!
Dodatkowo nie można zapominać, że zarówno materiał, z którego wykonana została odzież kuchenna, jak i krój nie mogą powodować jakiegokolwiek dyskomfortu kucharzy i ich pomocników. Jest to podstawowy warunek, który musi być spełniony, jeżeli pracodawca liczy na efektywną pracę zatrudnionej kadry.
W przeciwnej sytuacji, pracownicy będą musieli męczyć się w ograniczającej ruch odzieży, czy też w ubiorze niezapewniającym odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Można mieć pewność, że w takiej sytuacji ich efektywność oraz chęć do dalszej pracy spadnie. Jest więc to w interesie pracodawcy, aby odzież była dobra!
Czapka kucharskie dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.