Jak ładnie serwować pizzę

By

Pizza jest uwielbiana przez Polaków. To jedno z tych dań, które najczęściej zamawia się też na wynos, do swojego domu. Jeżeli brakuje pomysłu na to, gdzie wybrać się na miasto na obiad, pizzeria będzie zawsze dobrym kierunkiem. Jak odpowiednio podawać to przepyszne danie, aby robić dobre wrażenie na gościach w restauracji, albo na domownikach? Poniżej kilka wskazówek, z których korzystają też Włosi.

Talerze do pizzy

Serwowanie posiłków ma bardzo duże znaczenie. W końcu mówi się, że jemy oczami. Coś w tym jest. Danie musi nie tylko smakowicie wyglądać, ale też powinno być podane tak, aby tworzyć naprawdę przyjemne wrażenia wzrokowe. Talerze do pizzy będą niezastąpione wtedy, gdy chce się gościć ludzi w restauracji na naprawdę wysokim poziomie. Duże, okrągłe, pozwalają na wygodne położenie pizzy o nawet dużej średnicy. Ekonomiczną opcję są zwykłe porcelanowe talerze w kolorze białym. Jeżeli natomiast chce się zrobić większe wrażenie na gościach, można postawić na talerze z kamionki, które są teraz niezwykle modne. Nakrywanie stołu takimi talerzami to prawdziwa przyjemność.

Pojemniki na oliwę

W polskich pizzeriach coraz częściej króluje oliwa, a nie sosy na bazie jogurtu czy śmietany. Nie każdy wie o tym, że we Włoszech nie jada się pizzy na przykład z sosem czosnkowym, który w Polsce jest dosyć często stosowanym dodatkiem. Aby robić dobre wrażenie na prawdziwych miłośnikach i smakoszach pizzy, warto zatem postawić na pyszną oliwę smakową. Przydadzą się wygodne, pojemne i atrakcyjne wizualnie buteleczki na oliwę. Można postawić na takie z przeźroczystego szkła, z ceramiki lub inne. Ważne, aby miały dozownik, tak by każdy mógł zastosować taką ilość oliwy, która najbardziej mu odpowiada.

Dodatkowe akcesoria

Kuchenne akcesoria, które będą przydatne podczas pieczenia oraz serwowania pizzy, to również na przykład kamień do pieczenia, nóż do krojenia. Jeżeli chodzi o kamień, to pozwala on na zrobienie naprawdę przepysznej pizzy we własnym piekarniku. Oczywiście nie zastąpi on prawdziwego pieca opalanego drewnem, jednak rzeczywiście smak pizzy pieczone w ten sposób różni się od takiej, którą robi się w zwykłej foremce. Ładny nóż do krojenia pizzy to ciekawa rzecz, którą można położyć na stole podczas serwowania tego smakołyku.

Talerze do pizzy znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like