Buraczki w occie są jednym z bardziej popularnych polskich dodatków do obiadu. Wiele osób przygotowuje je samodzielnie, choć można je też zakupić w wielu sklepach. Do czego pasują? Do jakich dań się je podaje?
Do mięsa z sosem
Pieczeń z sosem doskonale uzupełnia smak buraczków w occie. To pomysł na tradycyjny i bogaty niedzielny obiad. Buraczki mają dość intensywny smak, więc nawet gęsty i mięsny sos ich nie tłumi. Smak jest wyrazisty i silny. Nie da się go ukryć, więc powinien komponować się z resztą potrawy.
Co ważne, buraczki będą też wyglądały na talerzu ciekawie i elegancko. To sposób na wprowadzenie kolorowych elementów do dania. Tym bardziej że jedyne znane i używane czerwone dodatki do obiadów to buraczki lub ewentualnie czerwona kapusta. Tradycyjne dodatki nie mają tak żywych kolorów. Większość surówek ma odcień jasnej zieleni przełamanej bielą lub pomarańczą marchewki. Żaden z tych kolorów i smaków nie jest zbyt wyrazisty.
Do kotletów schabowych
Buraczki w occie doskonale uzupełniają się ze smakiem smażonego mięsa. Świetnie będą też smakowały z podsmażoną cebulką i ziemniakami. Warto dołączać je do diety, jako element, który dostarczy organizmowi sporo żelaza i innych ważnych makro- i mikroelementów.
Buraczki mają świeży smak, który ożywi nudne i znane danie. Jak łatwo się domyślić buraczków nie jada się codziennie, więc mogą być miłym sposobem na zróżnicowanie diety. Warto je wybierać zwłaszcza po to, by urozmaicać sobie dietę w zimowe miesiące, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo ograniczony. W buraczkach, nawet tych z octu ukrywa się sporo wartościowych witamin.
Do kotletów warzywnych
Nie wszyscy wiedzą, że buraczki doskonale nadadzą się też do kotletów warzywnych. Tarte buraczki można dołożyć do innych tartych warzyw np. cukinii, ziemniaków lub marchewki. Następnie miesza się je z mąką i jajkiem tak, by powstała gęsta masa.
Następnie smaży się ją małymi porcjami dokładnie tak jak placki ziemniaczane. W ten sposób tworzy się smaczne i bardzo kolorowe placuszki, które przypadną do gustu także dzieciom i największym niejadkom. Takie potrawy można po prostu jeść oczami, z całą pewnością tęcza na talerzu rozbudzi apetyt. Takie placuszki z buraczkami w occie będą też hitem każdej imprezy.
Do placuszków można podać kwaśną śmietanę lub sałatkę. Dzięki temu powstanie danie, które nie tylko będzie pięknie wyglądało ale też będzie bardzo smaczne. Warto rozważyć wprowadzenie dań tego typu do swojej diety po to też, by zmniejszyć ilość spożywanego mięsa.