Gotowanie na dużą skalę – w restauracji, stołówce czy innym lokalu gastronomicznym – to nie lada wyzwanie. Jedzenie trzeba przygotowywać szybko i często w hurtowych ilościach. To niemal niemożliwe, by utrzymać takie tempo bez utraty jakości jedzenia – dlatego warto wyposażyć kuchnię w urządzenie, które pozwoli dłużej utrzymać świeżość i ciepło wcześniej przyrządzonych dań.
Jak dłużej utrzymać świeżość jedzenia w restauracji?
O ile podczas gotowania w domu czy nawet w małym, przyjmującym niewielu gości lokalu gastronomicznym, gotowanie na bieżąco nie stanowi dużego problemu, o tyle staje się ono ogromnym wyzwaniem przy dużej ilości gości.
Problemu nie rozwiązuje nawet duża, wyposażona w wiele palników i stanowisk do przygotowywania żywności kuchnia. Konieczne jest przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem i takie ich przechowywanie, by zachowały w tym czasie maksimum smaku i pozostały ciepłe. W tej roli idealnie sprawdzają się bemary – specjalne urządzenie opracowane przez francuskich mistrzów kuchni.
Czym są bemary do lokali gastronomicznych?
Bemar to urządzenie, które powstało w XX wieku we Francji. Restauratorzy szukali rozwiązania, dzięki któremu będą mogli przyjmować dużą ilość gości, nie ryzykując zbyt długim czasem oczekiwania na potrawę i niecierpliwością klienta.
Bemary gastronomiczne pozwalają przechowywać potrawę przez wiele godzin. Zapewniają jej świeżość i skutecznie trzymają ciepło. To urządzenie powszechnie stosowane w dużych restauracjach, na stołówkach szkolnych czy szpitalnych, we wszelkiego rodzaju lokalach, które serwują dużą ilość jedzenia dużej ilości klientów.
Gdzie kupić bemar do restauracyjnej kuchni?
Poszukując bemarów gastronomicznych do swojego lokalu, najlepiej odwiedzić specjalistyczny sklep gastronomiczny. To urządzenie, które jest stosowane wyłącznie w użytku profesjonalnym, dlatego nie można dostać do w tradycyjnych sklepach.
Sklepy gastronomiczne proponują różne typy bemarów: od niewielkich modeli nadstawnych, przez wolnostojące, po bardzo praktyczne wózki bemarowe, których położenie można łatwo zmieniać. Na stołówkach czy w jadłodajniach bardzo popularne są również modele typu bufet, które pozwalają również na estetyczne wyeksponowanie dostępnych w menu dań.
Bemary dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.