Dlaczego warto jeść owocowe przetwory?

By

Jedzenie owoców niesie szereg korzyści dla organizmu. Lekarze zalecają spożycie dwóch – trzech porcji dziennie. Najlepsze są owoce świeże, dojrzałe na słońcu. Jednak w okresie zimowym, kiedy dostęp do nich jest utrudniony, z pomocą przychodzą naturalne przetwory owocowe. W tych miesiącach słoik z dżemem lub marmoladą zastąpi owoce i przywoła letnie wspomnienia

Owoce – jakie korzyści niesie ich spożywanie?

Owoce to zdrowa i pyszna przekąska. Są uważane za element diety i chętnie jedzone przez osoby odchudzające się. Ich działanie jest bardzo korzystne dla organizmu. Ta bomba witaminowa, która zawiera dużo łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Są też bogate w składniki mineralne i błonnik. To właśnie zawarte w owocach witaminy oraz minerały, przede wszystkim witamina C, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Naturalne przetwory owocowe – alternatywa dla świeżych owoców

W jesieni i zimie trudno jest kupić soczyste truskawki czy czereśnie. Tymczasem w tym okresie, podczas sezonu grypowego, organizm szczególnie potrzebuje wzmocnienia układu odpornościowego. Wtedy warto sięgnąć po owoce zamknięte w słoiku – pyszne i równie zdrowe przetwory z owoców. Przetwory są tak samo wartościowe dla organizmu jak świeże produkty – w procesie pasteryzacji owoce nie tracą właściwości odżywczych i zachowują naturalny charakter, dostarczając do organizmu witaminy i składniki mineralne.

Na co zwrócić uwagę kupując przetwory?

Nie każdy umie wykonać przetwory samodzielnie, dlatego na sklepowych półkach znajduje się duży wybór słoiczków z dżemem lub marmoladą. Atrakcyjne etykiety często przyciągają wzrok, tymczasem najważniejsze jest przede wszystkim przeczytanie składu. Im jest on krótszy, tym lepszy. Wiele produktów zawiera cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, czy sztuczne barwniki. Dlatego warto postawić na ekologiczne produkty o prostym składzie, bo tylko te zastąpią świeże owoce.

Naturalne przetwory owocowe nie powinny zawierać w składzie nic oprócz owoców i naturalnego cukru.

You may also like