Każdy wie, że jedzenie warzyw i owoców jest zdrowe. W codziennym menu nie może zabraknąć tych cennych produktów, które zawierają witaminy i składniki odżywcze. Jednak nie zawsze do dyspozycji są świeże warzywa. Można jednak je zastąpić, korzystając z suszonych warzyw. Czy zawierają one wartości odżywcze?
Suszarnia warzyw – jak powinno się prawidłowo suszyć warzywa?
W sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów suszonych warzyw pochodzących od producentów z całej Polski i zza granicy. Bardzo ważne jest wybranie produktów, które będą nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Najlepiej jest postawić na sprawdzonych producentów, którzy oferują produkty najwyższej jakości.
Warzywa powinny być suszone w odpowiednich warunkach. Najlepiej, jeśli producent ma swoją własną suszarnię warzyw. Wówczas może mieć bezpośredni wgląd na cały proces. Warzywa muszą być suszone w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, aby nie straciły cennych witamin i minerałów. Muszą być także szybko i dobrze zapakowane, aby nie dostała się do środka wilgoć.
Zalety suszonych warzyw
Suszone warzywa można dodawać do wielu potraw. Są one dostępne przez cały rok i powodzeniem zastępują świeże warzywa w okresie, kiedy nie ma do nich łatwego dostępu. Bardzo często w sklepach wczesną wiosną lub zimą warzywa są już zwiędłe, albo dostępne zagraniczne.
Suszone warzywa mają wiele cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można znaleźć w sklepach mieszanki jedno- i wieloskładnikowe. Nie są drogie, a wybierając suszone warzywa od dobrego producenta, można zdecydowanie poprawić smak i aromat wielu potraw.
Jak wybrać i do czego używać suszonych warzyw?
Przede wszystkim, jak już wcześniej zostało wspomniane, należy wybierać tylko te warzywa, które są suszone w odpowiednich warunkach i zawierają dużo składników odżywczych. Suszarnia warzyw powinna należeć bezpośrednio do producenta. Na pewno należy przeczytać skład, w którym nie powinno być dodatkowych wzmacniaczy smaku, barwników czy aromatów.
Wśród najpopularniejszych suszonych warzyw są pietruszka, koperek, marchewka, cebula i mieszkanka jarzynowa do zup. Takie warzywa można dodawać do sosów, a także warto przygotować z nich pyszny bulion warzywny.