Barszcz to pyszna i zdrowa zupa, która kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Jego czerwony kolor i wspaniały aromat sprawia, że jest to ulubiona zupa wielu osób. Jej przygotowanie jest jednak czasochłonne i wymaga pewnych umiejętności w kuchni. Jak sprawić, żeby gościła ona na stołach częściej niż raz w roku? Z pewnością przyda się koncentrat barszczu czerwonego.
Czym jest koncentrat barszczu czerwonego i jak wybrać najlepszy?
Koncentrat barszczu czerwonego to nic innego jak zagęszczony sok z buraków, wzbogacony o przyprawy i gotowy do spożycia. Jest to skondensowana zupa, gotowa do spożycia. Na sklepowych półkach można znaleźć koncentraty różnych firm i o różnym składzie. Jak wybrać najlepszy? Zanim kupi się koncentrat, warto przeczytać jego etykietę Należy się przyjrzeć przede wszystkim koncentracji buraków. Jeżeli z koncentratu powstanie barszcz ukraiński lub zupa jest przeznaczona dla osoby o wrażliwym żołądku, lepszy będzie koncentrat o niskiej koncentracji buraków. Wielbiciele intensywnych smaków powinni poszukać produktu mającego w składzie dużą ilość tego warzywa. Ważne, żeby na etykiecie koncentratu barszczu czerwonego nie znajdowały się konserwanty i ulepszacze smaku. Im mniej składników, tym lepszy produkt.
Jak przygotować zupę z koncentratu?
Największym plusem koncentratu barszczu czerwonego jest wygoda i czas przygotowania. Tradycyjne metody przygotowania barszczu wymagają dużej ilości czasu. Kilkugodzinne gotowanie buraków, następnie czasochłonna praca nad zakwasem. Nie każdy ma tyle chęci, żeby poświęcić wolne chwile na gotowanie. Tymczasem barszcz z koncentratu można ugotować błyskawicznie. Wystarczy go rozcieńczyć wodą i doprawić wedle uznania. Koncentrat to też świetna baza pod chłodnik czy barszcz ukraiński. Wystarczy go zmieszać go z bulionem mięsnym lub grzybowym, dodać kefir lub zabielić śmietaną.
Czy zupa z koncentratu różni się od przygotowanej w tradycyjny sposób?
Zupa z koncentratu jest tak samo pyszna, a nawet lepsza od barszczu przygotowanego w tradycyjny sposób. Żeby samodzielnie przygotować naprawdę smaczny barszcz, trzeba użyć dobrej jakości buraków i wiedzieć jak doprawić zupę. Tymczasem barszcz z koncentratu jest już wykonany z wyselekcjonowanych warzyw, po rozcieńczeniu będzie więc zachwycał bogatym smakiem i aromatem.A co ze zdrowotnymi właściwościami buraków? Wszyscy wiedzą, że te warzywa są bogate w witaminy i mikroelementy. Dzięki procesowi pasteryzacji, barszcz ze słoika nie traci swoich właściwości odżywczych. Barszcz z koncentratu o dobrym składzie jest więc tak samo wartościowy, jak ten przygotowany z buraków. A dzięki łatwości przygotowania, także dużo bardziej dostępny w chwili, kiedy pojawi się ochota na tę zupę.