Aronia jest dość popularnym owocem, chociaż dla wielu osób jej smak jest zdecydowanie zbyt intensywny i cierpki. Osobom, które nie lubią tego owocu w postaci samodzielnej lub świeżej, bardzo smakują zazwyczaj rozmaite przetwory z tym owocem, a niektórzy dodają nawet aronię do mięs.
Aronia – dlaczefgo warto dodawać ją do mięs?
Aronia to pochodząca z Ameryki Północnej kuzynka jarzębiny, którą pokochało wiele osób w Europie, a do tego niezwykle łatwo się ją uprawia, gdyż również jest ona mrozoodporna.
Aronia jest niezwykle cennym owocem, gdyż zawiera bardzo wiele witamin i antyoksydantów w pokaźnych dawkach. Szczególnie dużo jest w niej antocyjanów, katechin i kwasu chlorogenowego. Substancje te chronią przed wieloma chorobami, wliczając w to choroby układu sercowo-naczyniowego, a także zapobiegają cukrzycy. Dodatkowo wykazują one działanie silnie przeciwnowotworowe. Bardzo duża jest też ilość witaminy C w tym owocu.
Aronia do mięsa nadaje się wręcz idealnie, gdyż podkreśla ona smak, czyniąc go oryginalnym. Doskonale wpisuje się ona w tradycyjną kuchnię polską, w której łączenie mięsa z owocami było całkiem popularne i do dziś wiele potraw świątecznych i przeznaczonych na specjalne okazje łączy ze sobą te dwa pozornie wykluczające się ze sobą światy.
Jak przygotować aronię do mięsa?
Aronia do mięsa przygotowana może być na wiele sposobów, a zazwyczaj nie dodaje jej się w postaci świeżej do potraw. Aby przygotować ten owoc do uszlachetnienia mięsnych potraw, na patelni przygotowuje się syrop z wody i cukru, a następnie wrzuca się na patelnię aronię i smaży przez kilka minut. Następnego dnia powtarza się smażenie jeszcze przez kilkanaście minut.
Aronii takiej nie trzeba nawet pasteryzować, gdyż tak przygotowana przetrwa nawet kilka lat, będąc całkowicie bezpieczną, jednak koniecznym warunkiem jest tu szczelne zamknięcie słoika, w którym się ją umieści.
Aronia do mięsa stosowana jest bardzo podobnie, jak jarzębina czy żurawina. Zawartość słoika po prostu dodaje się do mięsa po przyrządzeniu go lub pod sam koniec gotowania czy smażenia. Doskonale pasuje ona przede wszystkim do wieprzowiny, a także do dań z drobiu i ptactwa.
Mięsne potrawy wzbogacone z tym owocem nie tylko uczynią potrawę bardzo wykwintną, ale także sprawią, że będzie ona zachwycała pod względem zarówno smaku jak i wyglądu, będąc przy tym bardzo zdrową, wzbogacając mięsną część dania o cenne witaminy i antyoksydanty. Ponieważ jest to owoc dość pospolity, a więc też i niedrogi, warto rozpocząć swoją przygodę z takimi połączeniami właśnie od dodawania aronii do mięsa.