Zakup maszynki do sorbetów nie jest prosty. Urządzeń jest bardzo dużo, więc łatwo jest się pogubić w dostępnych możliwościach. Dlatego warto poświęcić chwilę i przyjrzeć się im bliżej. Na co zwracać uwagę, wybierając maszynę do sorbetów?
Ilość pojemników
Najprostsza maszyna do sorbetów będzie miała po prostu jeden zbiornik. Oznacza to, że można w niej przygotować tylko jeden smak sorbetu na raz. Jeśli chcemy go zmienić, to należy opróżnić pojemnik, umyć go i dopiero przygotować nową mieszankę. Są też granitory, które mają po kilka zbiorników np. dwa lub trzy. W takich urządzeniach można przygotowywać niezależnie od siebie dwa lub trzy różne smaki deseru. To świetna propozycja dla punktów gastronomicznych. To właśnie w nich maszynka do sorbetów musi być przystosowana do wygórowanych oczekiwań klientów oraz do zaspokajania różnych gustów. Kilka pojemników to więcej możliwości i większy wybór.
Czas potrzebny do przygotowania sorbetu
Granitory potrzebują czasu. To nie jest tak, że wystarczy wlać do środka syrop i po kilku minutach można cieszyć się ze słodkiego deseru. Maszyna najpierw musi osiągnąć odpowiednią (ujemną) temperaturę. Równocześnie nie może ona być zbyt niska, by pokruszony lód nie stwardniał za bardzo. Potrzebny jest też czas do tego, by lód mógł dobrze połączyć się z syropem. Zależnie od mocy i typu urządzenia proces ten może trwać od godziny, aż do kilku godzin. To z kolei ma wpływ na wygodę jego obsługi.
Pojemność zbiorników
Maszyna do sorbetów może też być różnej wielkości. Do użytku domowego polecane są mniejsze modele. Zazwyczaj w zwykłej kuchni nie przyda się maszynka do sorbetów o pojemnikach o większej pojemności niż litr. W przypadku zastosowania w gastronomii można decydować się na zdecydowanie większe urządzenia. Trzeba jednak pamiętać, że najprawdopodobniej większy zbiornik będzie oznaczał dłuższy czas chłodzenia i przygotowywania deseru oraz większy pobór prądu. W przypadku miejsc, w których sorbety sprzedają się wyjątkowo dobrze, większe rozmiary pojemników są zaletą. Pozwalają one na dostarczanie klientom pysznego deseru przez długi czas i bez przestojów. To z kolei oznacza większą sprzedaż. W punktach gastronomicznych w kurortach i ruchliwych miejscach warto stawiać na możliwie jak największe i jak najbardziej wydajne maszyny do sorbetów.