Chrzan tarty bardzo często gości na polskich stołach. Zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Jednak tak naprawdę o samym chrzanie wiemy bardzo niewiele. I niesłusznie, bo to niezwykle interesująca roślina.
Chrzan to roślina korzeniowa o charakterystycznym ostrym smaku i aromacie. Należy do rodziny kapustnych. Chrzan ma bardzo charakterystyczny wygląd. Wyróżnia się biało-kremowymi korzeniami oraz dużymi zielonymi liśćmi. Dziki chrzan rośnie na łąkach czy w pobliżu przydrożnych rowów, ale z powodzeniem możemy go uprawiać na własnej działce. Chrzan sadzimy wiosną. W zacienionym miejscu, gdzie gleba jest żyzna. Z samodzielną uprawą chrzanu poradzi sobie każdy z nas.
Dlaczego warto regularnie jeść chrzan?
Po pierwsze chrzan jest bogaty w witaminę C. A ta korzystnie wpływa na naszą odporność. Dorotowo jest też silnym antyoksydantem. Dlatego pomaga nam walczyć z oznakami starzenia. W chrzanie znajdziemy też izotiocyjanian oraz synigrynę. Te substancje również mają właściwości antyutleniające. Stymulują wydzielanie białych krwinek, a to właśnie one chronią nasze ciało przed infekcjami. W chrzanie znajdziemy także spore ilości witaminy B, która pozytywnie wpływa na działanie komórek naszego organizmu, a także nasze samopoczucie. Po chrzan tarty powinny sięgać także panie w ciąży. A to dlatego, że w tej rodzinie znajdziemy całkiem sporo kwasu foliowego. A właśnie ta substancja stymuluje rozwój maluszka w łonie matki, a także eliminuje ewentualne, poważne wady rozwojowe.
Naturalny lek na wiele dolegliwości
Wielbiciele medycyny naturalnej również docenią wyjątkowe właściwości chrzanu. Ta niepozorna roślina pomoże nam walczyć z różnymi dolegliwościami. Syrop chrzanowy jest natomiast doskonałym lekiem na chrypkę oraz zapalenie oskrzeli. Intensywny zapach chrzanu pomoże nam gdy borykamy się z zatkanymi zatokami. Opary chrzanu oczyszczają zatkane zatoki, dzięki temu uporczywy ból głowy znika.
Chrzan jest też naturalnym, delikatnym antybiotykiem. Dlatego pomoże nam gdy borykamy się z problemami z układem moczowym. Chrzan stymuluje wydzielanie się moczu. Tym samym szybciej wypłukujemy niepożądane bakterie z naszego organizmu. Oczywiście sam chrzan nie wyleczy naszych dolegliwości zdrowotnych. Jednak może on wspomóc tradycyjne leczenie.
Podsumowując chrzan to niezwykle pożyteczna roślina. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto spożywać go regularnie. Dodatkowo chrzan sam w sobie nie ma zbyt wielu kalorii, przyśpiesza metabolizm. Dlatego powinny go jeść osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.