Zdrowe żywienie

By

Zdrowe żywienie to podstawa dobrego zdrowia. Już od dłuższego czasu coraz większa grupa lekarzy zaczyna propagować pogląd, że lepiej i skuteczniej jest chorobom zapobiegać niż leczyć te, które już powstały. W dobie coraz większego udziału w ogóle chorób schorzeń cywilizacyjnych zdrowe żywienie wydaje się kluczowe, do osiągnięcia zdrowia.

Jakie żywienie uchodzi za zdrowe?

Zdrowe żywienie jest tematem dość szerokim. Diety, jakie mają nam zapewnić zdrową egzystencję, pojawiają się jak grzyby po deszczu. Dość często mają one niestety niewiele wspólnego ze zbilansowanym zdrowym, żywieniem (skupiają się na redukcji masy), a bardzo często mają za zadanie lansować niektóre nurty w żywieniu.

Czysto zdroworozsądkowo należałoby stwierdzić i coraz więcej lekarzy zgadza się również z tym poglądem, że zdrowa dieta to przede wszystkim dobrze zbilansowane posiłki, które składają się z produktów o niskim stopniu przetworzenia, a podczas ich wytworzenia zostało użytych jak najmniej chemikaliów.

Co to znaczy odpowiednio zbilansowana dieta?

Odpowiednio zbilansowana dieta, przede wszystkim stara się ograniczyć spożycie takich produktów, jak mięso, nabiał, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Z tego wynika, że przede wszystkim należy unikać gotowych dań z marketów, które niestety są nimi przesycone. Wyjątki stanowią dania, jakie przygotowuje producent zdrowej żywności. Przeważnie posiłki takie są roślinne lub zawierają w sobie produkty z rolnictwa ekologicznego.

Rolnictwo ekologiczne w takim przedstawieniu sytuacji jest kluczowym pojęciem. Producent zdrowej żywności, jeśli nawet hoduje zwierzęta na ubój, może nazywać się producentem ekologicznym, jeśli spełnia odpowiednie wymogi.

Jaki producent żywności to producent żywności “BIO”?

Sprawa z produkowaniem zdrowej żywności ostatnimi czasy była szeroko komentowana. Głównie wynikało to z tego faktu, że wielu producentów, starało się za pomocą własnego loga, symulować logo produktów ekologicznych, choć produkty te z produktami “BIO” nie miały nic wspólnego.

Z tego powodu również wprowadzono jednolite zasady, dotyczące oznakowania ekologicznych produktów. Produkty ekologiczne są oznaczone symbolem zielonego listka, który jest ułożony z gwiazdek. Takie produkty są gwarancją, że podczas ich produkcji używano minimum sztucznych substancji, a uprawy nie były pryskane pestycydami lub innymi niedozwolonymi środkami ochrony roślin. Żywność taka jest oczywiście droższa, ale kiedy mamy pewność ich jakości wiemy, za co płacimy. Podrabiana żywność to tylko skok na nasze pieniądze.

You may also like