Standardowo rant cukierniczy ma pomóc w składaniu tortu. Dzięki niemu wypiek ma uzyskać równą powierzchnię oraz idealną symetrię. To z kolei przyczynia się do ułatwienia kolejnych etapów pracy, albowiem skonstruowany w ten sposób tort przyjemniej się dekoruje. Osiąga on też wyższą estetykę, o którą warto jednak zadbać.
Ogólna definicja
Ranty cukiernicze uchodzą za jedne z bardziej podstawowych narzędzi cukierniczych. Od lat używane są w profesjonalnych kuchniach i cukierniach, choć jak najbardziej można też po nie sięgnąć przy amatorskim tworzeniu wypieków.
Pod względem budowy i wyglądu przypominają zwykłe blaszane formy, jednakże z dodatkową możliwością regulacji. Bezproblemowo zmienia się zatem ich rozmiar i kształt, dopasowując je do własnych wypieków.
Sposób działania
Przed użyciem rantu należy go zatem uformować, jeżeli istnieje taka możliwość. Powinno się ułożyć go w zaplanowany wcześniej kształt, a następnie przełożyć na specjalną podstawkę, również wykonaną z blaszki.
Gdy rant cukierniczy zostanie ustabilizowany, można zacząć wlewać do niego ciasto. Solidne wykonanie nie powinno dopuścić do tego, by ciasto wylało się z formy dołem lub górą.
Samodzielnie tworzone ranty
Często jest tak, że osoby, które tworzą torty wyłącznie w celach hobbystycznych, nie chcą kupować profesjonalnych rantów cukierniczych i dlatego konstruują je na własną rękę z plastikowych podkładek. Przeważnie są to zwykłe podkładki pod talerze.
Niestety taki rant będzie mało praktyczny, bo ciężko się go będzie używać. Na dodatek warto pamiętać o tym, że plastikowe podkładki pod talerze często nie są przystosowane do kontaktu z żywnością, a wtedy z tą żywnością nie należy ich używać.
Istota użycia sprzętu
Teoretycznie więc ranty cukiernicze nie są czymś zupełnie niezbędnym, ale w praktyce każdy przekonuje się do nich prędzej czy później. Dzięki nim nawet totalny amator potrafi poradzić sobie z perfekcyjnym złożeniem tortu.
Ręczne złożenie niskiego tortu nie stanowiłoby może aż tak dużego problemu, ale funkcjonalność rantów cukierniczych docenia się zwykle wtedy, gdy chce się zbudować wypiek wielopiętrowy.
Ranty cukiernicze dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.