Wiele osób lubi desery na zimno, ale niewiele z nich zdaje sobie sprawę z ogromnego ich wyboru. To prawdziwe bogactwo różnego typu deserów, które różnią się od siebie sposobem przygotowania i konsystencją. Na szczególną uwagę zasługuje włoski przysmak – granita. Czym różni się on od zwykłych lodów? Co jest lepsze?
Naturalny sok
Granita jest deserem przygotowywanym z pokruszonych kostek lodu oraz soku owocowego. Dzięki temu jest smaczna i w naturalny sposób słodka. Nie ma potrzeby, by ją dosładzać. Dzięki temu jest to deser, który po prostu jest zdrowszy, niż lody produkowane z tłustej śmietanki z dodatkiem cukru.
Warto też pamiętać, że naturalny sok owocowy dodaje potrawom smaku, którego nie sposób z niczym pomylić. Z pewnością różni się on od tego otrzymywanego ze sztucznych aromatów. Nie można też mieć wątpliwości, że taki naturalny smak jest po prostu zdrowszy.
Mniej kalorii
Tradycyjne lody produkowane są na tłustej śmietance z dodatkiem cukru. Jak łatwo się domyślić mają one sporo kalorii. Nie ma w tym nic dziwnego. Są pyszne… ale nie można sobie zbyt często pozwolić na ich jedzenie.
Z granitą jest zupełnie inaczej. Skoro jej bazą jest kruszony lód, to jest ona zdecydowanie mniej kaloryczna, niż tradycyjne lody. Dlatego można ją jeść nawet kilka razy dziennie i nie martwić się obwodem pasa.
Mniej alergenów
Wiele osób ma uczulenie na białka mleka krowiego, laktozę albo po prostu świadomie chce zrezygnować z mleka odzwierzęcego. Takie osoby mogą mieć poważny problem z zakupem lodów, które będą dla nich bezpieczne. Czasami skład deseru nie jest przecież dostępny.
Granita jest rozwiązaniem tego problemu. Z racji tego, że w jej składzie jest tylko zamrożona woda i sok, to jest ona produktem wegańskim. Można jeść ją bez obaw o to, że zaszkodzi osobie uczulonej na laktozę. Jedyne alergeny, na jakie należy zwrócić to te zawarte w soku owocowym. Jeśli jednak dieta nie wyklucza żadnego typu owoców, to granita będzie doskonałym deserem, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne lody.