![]() | Patisony faszerowane pomidorami i serem morskimPrzepis w kategorii: Potrawy wegetariańskie
- 0 komentarzy (220 wizyt) Dodany przez Szef Kuchni 260 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Średnie
Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki: • 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)
• 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych) • 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki • 2 ząbki czosnku • ¼ łyżeczki chilli • 2 gałązki świeżego rozmarynu • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól do smaku Sposób wykonania: Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut. ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |