Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Chlebek dyniowy na jesienną szarugę

Przepis w kategorii: Ciasta i Ciasteczka - 0 komentarzy (1099 wizyt)
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Składniki:
Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

Potrzebne składniki:
50 dag mąki chlebowej
3 dag drożdży
100 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drobnej soli
1/4 szklanki oleju
25 dag miąższu z dyni
foremka do ciast i pasztetów
Sposób wykonania:
Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta na chlebek, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do specjalnej foremki o odpowiednim kształcie (sprawdzi się taka do ciast i pasztetów, np. marki Jan Niezbędny, która nie wymaga smarowania tłuszczem). Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.
Smacznego!


www.janniezbedny.pl
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Ocena: 4.00Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 956 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Jedzenie na pocieczenie - mini szarlotka jak u mamy w 5 minut Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 8 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Nieśpieszne śniadanie - Tosty XXL z buraczanym hummusem, jajkiem i kaparami Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 6 wizyt.
Dodany przez: Gość 1 dzień temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Ribollita z jarmużem i aldamerem Brak oceny. 
[ Zupy ]

Skala trudności: Średnie  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 5 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 3 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Gastrosfera Przepisów: 1 (225)
Pokaż ostatnie przepisy
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !