Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Powidła śliwkowe

Przepis w kategorii: Przetwory - 0 komentarzy (888 wizyt)
Dodany przez pysia 1862 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki:
Śliwki węgierki
Cukier
Trochę wody
Sposób wykonania:
Powidła te to nasz rodzinny przepis. Tak nauczyła mnie moja babcia i uwierzcie są pyszne.
Specjalnie nie podaję ilości składników, ponieważ każdy może robić powidła z dowolnej ilości, a cukru dodajemy taką ilość jaką lubimy i zależy to też od tego jakie słodkie są śliwki.
Tyle wstępu, a teraz zabieramy się do dzieła.
Śliwki myjemy i wyciągamy pestki.
Następnie wkładamy je do garnka /najlepiej takiego, żeby nie przypalał/ dolewamy troszkę wody, żeby nie przypaliło się zanim śliwki nie wydadzą swojego soku.
Powidła gotujemy co dzień po godzinie na malutkim ogniu i na podkładce, często mieszając. Gotujemy je tak długo, aż zgęstnieją. Czas gotowania też zależy od nas, czy chcemy mieć powidła bardzo gęste, czy nie. Ja gotuję nawet tydzień po godzinie, bo lubię gęste. W ostatnim gotowaniu dodajemy cukier. Dodajemy go po trochę i próbujemy . Najlepiej próbować, gdy powidła są zimne, bo wtedy najlepiej wyczuć smak.
Gdy już będą gotowe, wkładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 30 minut.

Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 956 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Jedzenie na pocieczenie - mini szarlotka jak u mamy w 5 minut Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 10 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Nieśpieszne śniadanie - Tosty XXL z buraczanym hummusem, jajkiem i kaparami Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 9 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Ribollita z jarmużem i aldamerem Brak oceny. 
[ Zupy ]

Skala trudności: Średnie  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 7 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 3 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Gastrosfera Przepisów: 1 (225)
Pokaż ostatnie przepisy
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !