Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Przepis w kategorii: Potrawy z ryb i owoców morza - 0 komentarzy (30 wizyt)
Dodany przez Gość 19 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
- sałata lodowa pół główki
- krewetki tygrysie, parzone 250g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- sok z cytryny 1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżeczki
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
- natka pietruszki 3 gałązki
- woda 50 ml
- cukier 1 płaska łyżka
- czosnek 1 ząbek
- sos rybny 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżka
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- papryczka chilli ½ sztuki
- imbir 1 cm korzenia
- sól do smaku
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki
- parmezan 30 g
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 973 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.