Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Leverpostej - duński pasztet z wątróbki z grzankami

Przepis w kategorii: Potrawy z cielęciny - 0 komentarzy (332 wizyt)
Dodany przez Redakcja 252 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki:
• wątróbka cielęca lub wieprzowej – 400 g
• surowy boczek – 200 g
• cebula – 1 średnia sztuka
• anchois – 4 – 5 filecików
• jajko – 1 sztuka
• mąka pszenna – 2 łyżki
• masło – ¼ kostki
• bulion wołowy – 200 ml
• mleko – 100 ml
• sól i pieprz – do smaku
• suszony tymianek – 1 łyżeczka
• Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake
Sposób wykonania:
1. Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem z wątróbką i anchois.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę, a następnie bulion i mleko cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
3. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przelać do wysmarowanej masłem formy.
5. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni.
6. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 974 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Lista pusta.