Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami

Przepis w kategorii: Zupy - 0 komentarzy (15 wizyt)
Dodany przez Gość 5 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Łatwe  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
Porcja na 3-4 os.
Składniki:
• 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• 2 litry wody
• 2 łyżki śmietany słodkiej 30
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• ekologiczna kostka rosołowa warzywna
• sól
• pieprz
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• listek laurowy
• natka pietruszki
• 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo
Sposób wykonania:
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 958 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami Brak oceny. 
[ Zupy ]

Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 16 wizyt.
Dodany przez: Gość 5 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !