Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą

Przepis w kategorii: Pozostałe - 0 komentarzy (178 wizyt)
Dodany przez Szef Kuchni 95 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
• 1 szklanka kaszy kukurydzianej
• 5 szklanek wody
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka masła
• 300 g sera Gouda MSM Mońki
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób wykonania:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 956 przepisów !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Jedzenie na pocieczenie - mini szarlotka jak u mamy w 5 minut Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 8 wizyt.
Dodany przez: Gość 2 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Nieśpieszne śniadanie - Tosty XXL z buraczanym hummusem, jajkiem i kaparami Brak oceny. 
Skala trudności: Łatwe  Czas przygotowania: mniej niż 30 minut

0 komentarzy, 6 wizyt.
Dodany przez: Gość 1 dzień temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Ribollita z jarmużem i aldamerem Brak oceny. 
[ Zupy ]

Skala trudności: Średnie  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 5 wizyt.
Dodany przez: Gastrosfera 3 dni temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Gastrosfera Przepisów: 1 (225)
Pokaż ostatnie przepisy
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !