Login:   Hasło:  
 Zapamiętaj mnie
Nie masz jeszcze konta ? Zarejestruj się!

Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

Przepis w kategorii: Potrawy z mąki i jaj - 0 komentarzy (52 wizyt)
Dodany przez Szef Kuchni 32 dni temu Zgłoś do moderacji
Skala trudności: Średnie  Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 120 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżka zimnej wody
• szczypta soli


Składniki na farsz:
• 200 g świeżych kurek
• 1 cebula
• 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 300 ml śmietanki 36
• 4 jajka
• 3 gałązki cząbru
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.


Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!
Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych.
Brak ocen.Oceń przepis:Ocena zapisana!
    
Napisz swój komentarz:
Autor:

Jeżeli posiadasz konto na naszym portalu, zaloguj się.

Podaj wynik działania cztery + trzy = Wpisz CYFRĘ !
Tymczasowe zabezpieczenie antyspamowe :)
 
Mamy już 942 przepisy !
Najpopularniejsze przepisy tego tygodnia:
Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzianą Brak oceny. 
Skala trudności: Średnie  Czas przygotowania: 30 - 60 minut

0 komentarzy, 1 wizyt.
Dodany przez: Szef Kuchni 4h temu.
Wypróbuj przepis i skomentuj!
Najaktywniejsi użytkownicy w tym tygodniu:
Weź udział w rankingu - Zarejestruj się !