![]() | Tagliatelle z serowym pesto bazyliowymPrzepis w kategorii: Makarony
- 0 komentarzy (691 wizyt) Dodany przez Gastrosfera 717 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Łatwe
Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Składniki: - 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
- 25g orzeszków pinii lub nerkowca - 2 ząbki czosnku - 2 garście liści świeżej bazylii - 100 ml oliwy z oliwek - 10 pomidorków koktajlowych - 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle - sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |