![]() | Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym seremPrzepis w kategorii: Potrawy z drobiu
- 0 komentarzy (526 wizyt) Dodany przez Gastrosfera 791 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Średnie
Czas wykonania: 30 - 60 minut
Składniki: - 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
- 1 jajko - 3 łyżki bułki tartej - 4 pomidory suszone z oleju - ½ małego pęczka natki pietruszki - sól i pieprz grubo zmielony do smaku - 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki Składniki na sos: - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pora - 2 łyżki masła - 3 ząbki czosnku - ½ szklanki wody - 10 pomidorków koktajlowych - sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku Sposób wykonania: Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.
Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej. Smacznego! ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |