![]() | Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotęPrzepis w kategorii: Przetwory
- 0 komentarzy (497 wizyt) Dodany przez Redakcja portalu 814 dni temu Zgłoś do moderacji Skala trudności: Łatwe
Czas wykonania: więcej niż 60 minut
Składniki: 1 kg dyni
1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake) Sposób wykonania: Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.
Smacznego! ![]() Zarejestruj się aby dodać przepis do ulubionych. |